Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Iszlám világ

2016. 09. 06.

Jön a Haddzs, Khamenei Szaúd-Arábiát bírálta

2016. 09. 06.

Élesen bírálta és hitetlennek nevezte hétfőn Szaúd-Arábia vezetőit Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, és annak a véleményének adott hangot, hogy ki kellene venni Rijad kezéből a hagyományos éves mekkai zarándoklat (Haddzs) megszervezését.

Ali Khamenei ajatollah elsősorban a tavalyi zarándoklaton történt, külföldi számítások szerint mintegy 2300 ember, köztük 464 iráni halálát okozó tömegkatasztrófára gondolva fejtette ki álláspontját. Az iráni vallási vezető  Szaúd-Arábia alkalmatlanságát okolta a történtekért.

Khamenei májusban pedig bejelentette, hogy irániak nem vesznek részt idén a Haddzson, mivel Rijad nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

„Ezeknek a (szaúdi) vezetőknek az Isten vendégeivel (zarándokokkal) szembeni elnyomó viselkedése miatt az iszlám világnak alapvetően újra kell gondolni a két szent hely (Medina és Mekka) menedzselését és a haddzs ügyét” – közölte Hamenei az internetes oldalán és az iráni állami médiában megjelent üzenetében, amelyet a Haddzs közeledtével írt.

Az iráni vezető bírálta azt, hogy Rijad magatartása miatt az irániak nem tudnak részt venni az idei mekkai zarándoklaton, miközben tavaly mintegy 60 ezren mentek el rá.

A cionisták barátai

„A szaúdi vezetők, akik az iráni hívőket megakadályozták a haddzs teljesítésében, szégyenteljes, elveszett emberek, akik folytatják elnyomó politikájukat a cionizmussal és az Egyesült Államokkal szövetségben, és nem mondanak le az árulásról…” – magyarázta Hamenei, aki szerint a világnak fel kellene ismernie a szaúdiak hitetlen és a világhatalmaktól függő természetét.

Az iráni vallási vezető szerint a muzulmánoknak nem szabad hagyniuk, hogy az iszlám világban elkövetett bűneik után a szaúdi vezetők kibújjanak a felelősség alól. Khamenei elsősorban Rijad iraki, jemeni és szíriai konfliktusban való részvételére utalva írt erről.

Nimr Al-Nimr kivégzése után

Az egymással amúgy is ellenséges Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijad és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A tavalyi mekkai zarándoklaton történt tragédia szintén feszültséghez vezetett a két ország között.

A mekkai zarándoklaton való részvétel a Korán szerint az életben legalább egyszer minden olyan hívő muszlim számára kötelező, aki egészséges és megengedheti az utat magának.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑