Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 07. 01.

Jordán király: hosszú távra megkell erősíteni az izraeli-palesztin tűzszünetet

2021. 07. 01.

Fontos, hogy mind Izrael, mind a Hamász palesztin radikális szervezet megerősítse hosszú távra a tűzszünetet, amely véget vetett köztük a 11 napos háborúnak májusban – hangsúlyozta II. Abdalláh jordániai király, aki Mahmúd Abbász palesztin elnököt fogadta szerdán Ammánban.

A királyi udvar közleménye szerint az uralkodó úgy vélte, a megerősített tűzszünet a Gázai övezetben elősegíti a politikai megoldást, amely lehetővé teszi azt is, hogy a palesztinok éljenek az őket megillető jogokkal. “Izraelnek fel kell hagynia minden támadásával és jogellenes intézkedésével a palesztin területeken” – jelentette ki a beszámoló szerint II. Abdalláh a találkozón.

Abbász azt követően látogatott Ammánba, hogy az iraki fővárosban, Bagdadban kedden háromoldalú csúcstalálkozót tartottak, amelyen a jordániai király, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök vett részt, akik támogatásukról biztosították a palesztin ügyet, és hangsúlyozták annak szükségességét, hogy Izrael “hagyjon fel illegális gyakorlataival a megszállt palesztin területen”.

II. Abdalláh biztosította a palesztin elnököt arról, hogy Jordánia “továbbra is támogatja” a palesztinokat erőfeszítéseikben, hogy “visszaszerezzék törvényes jogaikat, amelyek megilletik őket”. Abbász pedig kiemelte “Jordániának azt az alapvető szerepét II. Abdalláh király vezetése alatt, amelyet a palesztin nép jogainak támogatásában tölt be a nemzetközi fórumokon”.

A látogatásra azt megelőzően került sor, hogy a hásemita királyság vezetője a tervek szerint a Fehér Házba látogat.
Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők az iszlám vallás harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A 11 napos vérontásban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑