Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 03. 21.

Jordánia bekamerázza a Mecsetek terét

2016. 03. 21.

Jordánia térfigyelő kamerákat telepít a jeruzsálemi Mecsetek terére, hogy rögzíteni tudja az imádkozni készülő palesztinok ellen elkövetett izraeli katonák agresszióját.  A zsidó állam akadályozza a munkálatokat.

A következő napokban ötvenöt térfigyelő kamerát telepítenek a jeruzsálemi Mecsetek terére, hogy rögzítsék, ha valaki megszegné az érvényben lévő szabályokat – közölték vasárnap a jordániai hatóságok.

Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet 1967-ben szállta meg a cionista állam. Az Izrael és Jordánia közötti békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek tere Jordánia kezelésében áll. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

A Jeruzsálem óvárosában található téren emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket és itt áll a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset is.

Tavaly szeptemberben több alkalommal is katonai kísérettel izraeliek mentek be a térre, hogy provokálják a muszlim palesztinokat. Az izraeli hatóságok kordonokkal zárták el a Mecsetek terét a hívők elől, és a 18-40 év közötti férfiakat nem engedték be imádkozni. Ez indította el a „harmadik intifadanak” nevezett palesztin tüntetéseket és támadásokat.

Hajel Daúd, Jordánia iszlámmal és vallási ügyekkel foglalkozó minisztere vasárnap azt mondta, ellenőrzőközpontot állítanak fel a téren, hogy biztosíthatóvá váljon a szünet nélküli térfigyelés.

A felvételek segítségével “minden izraeli szabályszegést és agressziót dokumentálni tudunk” – tette hozzá Daúd. Leszögezte, a mecsetekben nem helyeznek el kamerákat.

John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly októberben, Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, Mahmud Abbasz palesztin elnökkel és II. Abdallah jordániai királlyal lezajlott egyeztetését követően jelentette be a megállapodást a megfigyelő kamerák elhelyezéséről a Mecsetek terére.

Néhány nappal később, amikor Ammán a felvevők felszerelésére készült, a jordániai hatóságok azt állították, a zsidó állam akadályozza őket a műveletben.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑