Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 05. 11.

Jordánia tankelhárító rakétákat vásárol, de ki ellen akarja bevetni?

2016. 05. 11.

A TOW típusú rakéták a világ legszélesebb körben alkalmazott tankelhárító rakétái közé tartoznak, amelyeket egyebek mellett a szíriai terroristák is bevetnek a szíriai hadsereg ellen. A Jordániának szánt fegyverszállítmány könnyen átkerülhet  a Szíriában tevékenykedő fegyveres csoportokhoz.

Jordánia TOW típusú péncéltörő rakétákat vásárol a Raytheon fegyvergyártó cégtől – derült ki a Raytheon keddi közleményéből, amely szerint az üzletről a jordániai fegyveres erők képviselője és az amerikai védelmi miniszter írt alá szerződést az Ammánban megrendezett Sofex nemzetközi fegyverkiállítás idején.

A szerződés teljesen titkos

Sem a fegyverüzlet értékéről, sem a rakéták mennyiségéről nem tesz említést a közlemény, amelyből mindössze az derül ki, hogy a távirányítású lövedékek szállítását még 2016-ban megkezdik, valamint az, hogy a Raytheon eddig több mint 690 ezer TOW-rakétával látta el “az amerikai hadsereget és szövetségeseit”.

Washington évi több mint egymilliárd dollárnyi (mintegy 276 milliárd forint) segélyben részesíti Ammánt. A hasemita királyságnak szánt katonai segély az összeg mintegy felét teszi ki.

Délen visszavonulóban vannak a fegyveres csoportok

Dél-Szíriában a fegyveres csoportok gyakorlatilag az elmúlt öt évben csak olyan területeket tudtak huzamosabb ideig az ellenőrzésük alá vonni, ami közvetlenül Jordánia vagy az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos. Szíria déli tartományában az Iszlám Állam egy mini enklávéban létezik, ami kizárólag a Golán izraeli oldalával és a nyugat által támogatott „mérsékelt ellenzék” által megszállt területekkel határos. Az Al-Kaida szíriai ága a Nuszra Front is csak a jordán határ mentén képes hosszabb távon területeket birtokolni.

Kihez kerülnek a TOW rakéták?

A fent említett terrorszervezetek gyakorlatilag sehonnan nem kaphatnak fegyver és humán utánpótlást kivéve Jordániából és Izraelből. Mivel Jordánia két évtizede békeszerződést kötött Izraellel, így szinte kizárt, hogy a közeljövőben bármilyen szárazföldi konfliktusba keveredne. Így egyértelművé válik, hogy a hasimita királyságnak szánt „katonai segély” hamar a szír oldalon fog kikötni.

Bár Jordánia része annak a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíciónak, amely az Iszlám Állam iszalmista szervezet elleni harcra alakult meg.  De a koalíció többször is kijelentette nem szándékozik szárazföldi hadműveleteket indítani az Iszlám Állam ellen. A koalíció pár pótolható ISIS vezér likvidálásán kívül gyakorlatilag semmilyen eredményt nem tud felmutatni, hiszen az általuk bombázott területek még mindig a terrorszervezet kezén van.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑