Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2020. 03. 23.

Jordániában bevezették a rendkívüli állapotot

2020. 03. 23.

A jordániai kormány bejelentette a rendkívüli állapot bevezetését, hogy ezzel is akadályozzák a koronavírus további terjedését az országban. Március 17-én II. Abdullah jordániai király hatályba léptetett egy 1992-ben elfogadott jogszabályt, mely különleges jogköröket biztosít a miniszterelnök számára rendkívüli helyzet esetén.

A jordániai egészségügyi minisztérium szerint az országban március 19-ig 64 koronavírusos megbetegedést regisztráltak az országban, azonban a kormány mégis úgy döntött, hogy lezárják Jordánia szárazföldi és vízi határait, valamint a repülőtereket. A kormány továbbá elrendelte 34 hotel karanténné való átalakítását és betiltották a 10 főnél nagyobb összejöveteleket valamint a rendezvényeket. Ezen kívül az élelmiszerboltok és egészségügyi intézmények kivételével minden üzletet, boltot és éttermet bezártak. Kijárási tilalom bevezetését azonban még nem tervezik.

Az 1992-ben elfogadott ,,Védelmi Törvény,, értelmében a miniszterelnöknek joga van rendkívüli állapotot kihirdetni és a nemzetbiztonság érdekében korlátozhat egyes jogokat. Ilyen lehet például a gyülekezési jog és a mozgásszabadság korlátozása.

Jordánia azonban 1975-ben aláírta a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Konvencióját, melynek értelmében bizonyos alapvető jogok rendkívüli állapot idején sem korlátozhatók. Továbbá tilos a fogvatartottak esetén a kínzás alkalmazása.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Human Rights Watch)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑