Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2016. 04. 14.

Jordániában lezárták a Muszlim Testvériség székházát

2016. 04. 14.

Razziát tartottak a jordániai biztonsági erők a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet ammáni székházában, és lezárták az irodát. A Muszlim Testvériség évtizedek óta legálisan működik Jordániában, és a nagyobb városokban komoly támogatottsággal bírnak.

Tavaly márciusban a szervezet kettészakadt, és az a csoport, amelyik szakított az egyiptomi anyaszervezettel, engedélyt kapott a működésre. A másik csoportot azonban betiltották. Hírügynökségi jelentések szerint ez a szárny, dacolva a tilalommal, titokban belső szavazást tartott új vezetője kiválasztására áprilisban.

A jordániai csoport politikai szárnya az ország legerősebb ellenzéki pártjának számító Iszlám Akciófront. A központi hatalommal való viszonya évek óta feszült, és az utóbbi időben tovább romlott. Megszorító intézkedéseket vezettek be ellene az utóbbi két évben: betiltották a nyilvános gyűléseit, és letartóztatták több tagját is.

A Muszlim Testvériség hálózat egész Közel-Keletre kiterjed. Legtöbb országban a Saría alapú iszlamista állami berendezkedéséért törekednek. Hatalomra kerülésük esetén, rendszerint megerősödik a vallási és etnikai kisebbségek elleni atrocitások mint például Egyiptomban, illetve korlátozódnak a emberi jogok és a sajtószabadság ami tapasztalható az AKP vezette Törökországban. Egyiptomban évtizedeken keresztül robbantásos merényleteket követtek el főként a turisták által látogatott helyeken. Szíriában a nyolcvanas években szintén évekig terrorizálták a lakosságot, még nem a volt szíriai elnök Hafez Al-Assad drasztikus módon fel nem számolta a testvériséget.

Orientalista.hu  – Zenobia (Eruonews nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑