Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2021. 09. 20.

Jordániában tárgyalt a szíriai védelmi miniszter

2021. 09. 20.

Jordániai katonai tisztségviselők kiemelték, hogy ez az első ilyen jellegű látogatás a szíriai háború 2011-es kirobbanása óta.

A megbeszélések hátterében az áll, hogy a szíriai hadsereg a hónap elején átvette az ellenőrzést a déli fekvésű Deraa városa felett.

A damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszország közvetítésével a szíriai vezetés és az iszlamista fegyveres csoportok tűzszünetben állapodtak meg, amely több heti erőszaknak vetett véget.

A tájékoztatás szerint Ali Abdullah Ajub szíriai védelmi miniszter és vezérkari főnök Juszef Hunaiti jordániai vezérkari főnökkel a Deraában kialakult helyzet mellett egyebek között megvitatta a terrorizmus és a kábítószercsempészet elleni erőfeszítéseket a határtérségben.

Jordánia éveken át a nyugati támogatást élvező iszlamistákat segítette Szíria déli részén, míg a szíriai hadsereg orosz és iráni szövetségeseinek segítségével 2018-ban visszaszerezte ezen területei nagy részét.

A mostani tűzszünet keretében deraai iszlamisták ezrei szolgáltatták be – jórészt Jordánia közvetítésével szerzett – fegyvereiket amnesztia fejében.

Ammán mindemellett aggasztónak tartja az iráni támogatást élvező milíciák ténykedését határain. Jordániai tisztségviselők egyebek között azzal vádolják a teheráni vezetés kegyét élvező Hezbollahot, hogy kábítószerkereskedelemmel foglalkozik a térségben, amit a libanoni síita csoport következetesen cáfol.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑