Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2020. 01. 19.

Jordániában tüntetések zajlanak az Izraellel kötött gáz egyezmény ellen

2020. 01. 19.

Több száz tüntető jelent meg pénteken Amman belvárosában, hogy az ún. ,,Izrael állammal,, kötött gáz egyezmény ellen tiltakozzanak. Ennek értelmében ugyanis az izraeli fél idén elkezdi a földgáz szállítását Jordánia részére.

A jordániai biztonsági erők megakadályozták, hogy a tüntetők elérjék a szimbolikus Al-Nakheel teret a fővárosban, ugyanis arra számítanak, hogy a tömeg növekedni fog.

A hónap elején a jordániai National Electric Power Company (NEPCO) jelentette be, hogy a gáz szállítás része az amerikai, Texas államban bejegyzett Noble Energy céggel kötött több milliárd dolláros üzletnek. Ezzel pedig csökkenteni lehet a földgáz árát Jordániában. A Noble Energy cég azonban az izraeli Delek Group nevű vállalattal közösen termeli ki az izraeli partoknál található ,,Leviathan,, gázmezőből a földgázt. Így gyakorlatilag izraeli gáz jut el Jordániába.

A jordániai NEPCO szerint az izraeli gáz szállítása volt az utolsó esély Jordánia földgázzal történő ellátására hiszen a korábban Egyiptomból történő szállítás jelenleg megoldhatatlan. A Sínai félszigeten áthaladó egyiptomi gázvezetéket ugyanis az Iszlám Állam felrobbantotta.

A jordániai lakosok azonban érthető módon Izraelt ellenségnek tekintik. A lakosság több mint fele ugyanis palesztin származású, akik az izraeli megszállás miatt hagyták el Palesztinát. Így tehát teljesen jogos a felháborodás az ellenségtől történő gázvásárlás miatt. Sokan ezt a megállapodást egyenesen hazaárulásnak tartják.

Murad Al-Adaylesh, az Iszlám Akció Front Párt főtitkára azonnal felszólította az ellenséggel alkut kötő kormányt a lemondásra. Ennek ugyanis jogi aggályai is vannak, hiszen a még 2016-ban megkötött megállapodást a jordániai parlament felsőháza nem vizsgálta meg. Az üggyel kapcsolatban vasárnap ülésezik majd a jordániai parlament.

A 10 milliárd dolláros szerződés értelmében az izraeli fél 45 milliárd köbméter gázt juttatna el Jordániának a következő 15 évben.

A ,,Leviathan,, gázmezőről Izrael Egyiptomba elkezd gázt szállítani, és ezzel kapcsolatban Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök egy Twitter üzenetben megjegyezte, hogy azon dolgozik, hogy Izrael a világ vezető energia exportőre legyen.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑