Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2020. 08. 29.

Jordániai herceg bírálta Izrael és az Emirátusok megállapodását

2020. 08. 29.

Ali Bin Hussein herceg egy Twitter üzenetben bírálta az Egyesült Arab Emirátusok és Izrael között létrejött békemegállapodás.

Ali Bin Hussein herceg a néhai Hussein jordániai király harmadik fia és a jelenlegi uralkodó II. Abdullah féltestvére. A herceg bejegyzése szerdán jelent meg a közösségi médiában.

A Twitter üzenet mellé lett csatolva egy kép is, melyen Abu Dhabi koronahercege, Mohamed Bin Zayed látható ,,Áruló,, felirattal.

A bejegyzésre több hozzászólás is érkezett. Voltak akik egyetértettek vele és voltak akik bírálták őt ezért.

Avi Shlaim, az Oxford Egyetem professzora például azt fűzte hozzá, hogy az Emirátusok nem a palesztin nép érdekei szerint cselekszik és az egyezménnyel kapcsolatban senki se kérdezte meg a palesztinok véleményét. A professzor szerint Benjamin Netanjahu se mondott le a palesztin területek bekebelezéséről, melyet a szerződésben vállalt.

Volt azonban olyan kommentelő aki a herceg figyelmébe ajánlotta azt a tényt, hogy Jordánia is elismerte az ún. ,,Izrael államot,, mégpedig 1994-ben a Wadi Araba egyezményben.

Az Egyesült Arab Emirátusok augusztus 13-án kötött béke egyezményt Izraellel, melyben az izraeli fél vállalta, hogy leáll a Ciszjordániában lévő palesztin területek bekebelezésével. Ezt azonban Benjamin Netanjahu már a szerződés aláírása után pár órával megszegte és kijelentette, hogy folytatja a terjeszkedést.

A Palesztin Hatóság egyértelműen árulásnak minősítette az egyezményt, hiszen az amerikai rezsim által sugallt megállapodás a megszállt Jeruzsálem egészét izraeli fővárosnak ismeri el. Éppen ezért más arab országok jelezték, hogy ők nem fogják elismerni Izrael államot hiszen szerintük az elismerés feltétele egy önálló palesztin állam létrehozása Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑