Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 05. 28.

Jordániai keresztényeket is támogat a magyar állam

2018. 05. 28.

Számos programra kiterjedő állam- és egyházközi együttműködés van Magyarország és Jordánia között – nyilatkozta lapunknak Tomah Ejbara, a Jordán Katolikus Karitász közkapcsolatokért felelős vezetője múlt heti budapesti látogatásán.

Ejbara a menekültek megsegítésének leghumánusabb és leghatékonyabb módjának nevezte a magyar kormány által is folytatott gyakorlatot: a rászorulóknak a kibocsátó országokban történő megsegítését.

– Az egyetlen helyes dolgot teszi a magyar kormány, amikor helyben próbálja megoldani menekültkérdést, a kibocsátó országokban kell segíteni az embereket, hogy ne kelljen elhagyniuk hazájukat, ez a valóban humánus megoldás erre a problémára – jelentette ki a Magyar Időknek Tomah Ejbara, a Jordán Katolikus Karitász egyik irányítója.

A szervezet közkapcsolatokért felelős vezetője elmondta: Irakban és Szíriában az Iszlám Állam rengeteg embert űzött el az otthonából, Jordániába is rengetegen menekültek, a Zatari menekülttábor jelenleg a világ legnagyobb létszámú létesítménye: több mint félmillió szíriai tartózkodik ott.

– Jordánia lakosságának húsz százaléka menekült, nagy problémákat okozna, ha hosszabb távon maradnának nálunk az oltalomért folyamodók. Jelentős részük Nyugat-Európába igyekszik, ám célunk abban segíteni őket, hogy saját hazájukba visszatérve tudjanak munkát vállalni. Hozzátette: évente nagyjából 265 ezer embert látnak el, akiknek kilencven százaléka muszlim, és mind­össze tíz keresztény – közölte a szakember.

Nem könnyű dolog az integráció, amely a valláson kívül kultúra kérdése is – hívta fel a figyelmet Ejbara, emlékeztetve arra is, hogy Németországban és Franciaországban például a múlt század közepe óta folyik intézményesítetten a migráció, de a multikulturalizmus csődöt mondott, e társadalmak jelentős hányada viszonylag rövid idő alatt migránshátterűvé vált, ez pedig számos súlyos problémákhoz vezetett.

– A magyar kormánnyal több programban együttműködünk, egyebek mellett egy templomot is felépítettünk közösen Jordániában, és jelenleg az itteni ferences testvéreinkkel is folyamatban van egy projekt – sorolta a katolikus szervezet vezetője, aki arra is kitért: a Cibere Csaba jordán nagykövet közreműködésével létrehozott ösztöndíjprogramban 800 jordán hallgató tanul hazánkban, a gyógyszerészettől a bölcsészetig sokféle képzésen vesznek részt.

Mint mondta, múlt heti budapesti látogatásán a szervezetük elnökével, Wael Suleimannal közösen egyeztettek Kocsis Fülöp görögkatolikus püspökkel, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitájával, valamint Spányi Antallal, a székesfehérvári egyházmegye megyés püspökével, év elején pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel, és az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának akkori vezetőjével, Balog Zoltánnal is tárgyaltak.

Tomah Ejbara a kormány üldözött keresztényeket segítő programjáról is elismerően beszélt. – Bár Jordániában békében élhetnek a keresztények, az arab világban ez mégis súlyos probléma: míg a XX. század elején 18 százalék volt a keresztények aránya a régióban, arányuk mára lecsökkent négy százalékra.

– Bár a Közel-Keleten erősen kisebbségben vannak a keresztény közösségek – a hazámban például nagyjából 200 ezer hittársam él, akik a lakosság egy-két százalékát teszik ki –, nekünk van az egyik legrégebbi keresztény egyházunk a világon, a régiónk e vallásnak több mint 2000 éves hagyatékkal rendelkező gyújtópontja. Jordániában öt szent hely is található, köztük ahol a Jézust is megkeresztelő Szent János meghalt – sorolta a katolikus vezető.

Arra is kitért: a jordán keresztények fele ortodox, fele katolikus, utóbbi csoportban a Rómát követő felekezet van többségben a görög katolikusokkal szemben.

– Néhány százalékos kisebbséget képeznek a protestánsok, valamint a szíriai és az örmény keresztények. Az összes térségbeli keresztény egyházzal is jó a kapcsolatunk, Szíriában, Cipruson, Libanonban és Palesztinában is sok pap teljesít szolgálatot a honfitársaim közül – sorolta Ejbara. A karitász vezetője arra is kitért, hogy Ferenc pápa tevékenysége is hozzájárult a különböző keresztény egyházak közötti párbeszéd javulásához. Ejbara szerint ő képes közelebb hozni a hitet az emberekhez, főleg a fiatalokhoz, felkelteni az érdeklődésüket.

Magyar Idők –  Kárpáti András

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑