Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2019. 05. 01.

Jordániai polgárok tüntettek Palesztina mellett a Holt-tenger közelében

2019. 05. 01.

Több ezer jordániai polgár tüntetett pénteken a Holt-tengeri térség nyugati részén az amerikaiak ún. ,,Deal of the Century,, politikája ellen, melyben az általuk elképzelt közel-keleti békét ismertették, természetesen Izrael szájíze szerint.

A tüntetést az Iszlám Mozgalom szervezte, mely a Muszlim Testvériség jordániai megfelelője. A megmozdulás Sweimeh térségében zajlott, mely a cionisták által megszállt nyugati-parti területekkel szemben helyezkedik el.

A tüntetők felemelték szavukat az Al-Aqsa mecset védelméért, ugyanis megelégelték, hogy az illegális zsidó telepesek és a cionista hatóságok rendszeresen támadják az iszlám világ egyik legszentebb helyét.

Ezen kívül követelték a palesztin menekültek visszatérésének jogát, ugyanis az ún. ,,Izrael,, állam megalakulása óta ezt nem biztosították számukra. Éppen ezért több millió elűzött palesztin él hontalanként más országokban. Jordánia számára ez különösen fontos kérdés, hiszen több százezer palesztin él az országban akik 1948 és 1967 után menekültek át Jordániába.

Donald Trump pedig 2017-ben hivatalba lépése után a közismerten cionista Jared Kushnert nevezte ki a Közel-Kelettel kapcsolatos tanácsadójává. Éppen ezért a Trump kormányzat folyamatosan Izraelnek kedvező és elvárásainak megfelelőlépéseket tesz Palesztinában. Ilyenek voltak például Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként, továbbá bizonyos palesztin területek izraeli területekként történő elismerése. És akkor még nem is esett szó a megszállt Golán fennsík ügyéről, melyet Szíriától szakítottak el és az amerikaiak izraeli területként ismerték el.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Anadolu Agnecy)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑