Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 07. 17.

Juncker Ankarának: Ha akasztotok, vége EU-s álmaitoknak

2017. 07. 17.

  • A brüsszeli testület vezetője a halálbüntetés bevezetésének veszélyeire figyelmeztette Törökországot.
  • A török lakosság már jó ideje tisztában van azzal, hogy az egész török csatlakozás szélhámos ámítás.
  • Erdogan elnök nem habozna bevezetni a halálbüntetést, ha a parlament támogatná.
  • Törökország a csatlakozás 35 fejezetéből 16-ot nyitott meg és ez idáig csupán egyet zártak le.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottságnak ivási szokásaiban hithű muzulmánnak nem könnyen nevezhető elnöke figyelmeztette Törökországot, nehogy bevezesse a halálbüntetést, mert azzal „uniós tagságára rácsapja az ajtót”.

Az erről ma jelentő Eurobserver arról nem írt, vajon a junckeri fenyegetés hallatán a majdnem 80 milliós országban hányan ejtették ki ijedtükben kezükből az evőeszközt.

Egy olyan országban, amelynek lakossága már jó ideje tökéletesen tisztában van azzal, amit csak a liberálisok nem mernek kimondani: az egész török csatlakozás szélhámos ámítás.

Junckert az Euobserver az EB-vezérnek a Bild nevű német bulvárlap vasárnapi számában megjelent kijelentéseiből idézi. Ezekre annak kapcsán került sor, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, nem habozna bevezetni a halálbüntetést, ha a parlament támogatná.

Ezt Erdogan szombaton, Isztambulban az ellene indított és meghiúsult katonai államcsíny kísérlet első évfordulója alkalmával mondta. Ott fenyegette meg a puccsistákat azzal, hogy meg fogja bosszulni mintegy 250 ember halálát.

„Először le fogjuk tépni ezeknek az árulóknak a fejét”, ígérte, majd nyomaték kedvéért hozzátette: „Le fogjuk vágni a fejüket”.

Mely kijelentést ha nem is patika-, de egyszerűbb mérlegre téve láthatjuk, azt valamilyen rejtélyes okból máris többen ítéltek el a nyugati fősodratú médiában mint a 250 ember halálát okozó puccskísérletet.

A Juncker-féle fenyegetés nem valószínű, hogy túlságosan nagy riadalmat keltett az eurázsiai ország lakosainak körében

A hivatalos török álláspont szerint a puccs mögött az USA-ban élő Fethulla Gülen mozgalom áll, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Gülen viszont tagadja „közvetlen részvételét” a hatalomátvételi kísérletben.

A török hatóságok tavaly júliusa óta mintegy 150 000 embert bocsájtottak el állásából. Akikből 30 ezret már visszavettek és a többi eset átvizsgálása is folyamatban van.

Erdogannak is volt muníciója. Közölte, az EU nem teljesítette Törökországgal kötött egyezményeit.

Törökország ad otthont több mint 3 millió szíriai menekültnek az EU-val kötött azon egyezmény részeként, amely alapján Ankara megakadályozza Görögországba érkezésüket.

Törökország azt akarja, hogy állampolgárainak ne kelljen vízum, ha rövid időre az EU országaiba látogatnak. Brüsszel erre nem hajlandó, arra hivatkozva, hogy Törökországnak még vagy fél tucat feltételt kell teljesítenie, beleértve terrorizmus elleni törvényei megreformálását és megállapodás aláírását nem török nemzetiségűek visszafogadására. Amiről július 25-én tárgyalnak a felek.

Ami a törökök uniós csatlakozását illeti, emlékeztet a cikk, Törökország a csatlakozás 35 fejezetéből 16-ot nyitott meg és ez idáig csupán egyet zártak le.

A török tagságot ezzel egyidőben Ciprus és Franciaország is ellenzi.

Ami azt mutatja, Juncker két konyak között tett kijelentésére túlzottan sok szívszélhűdési esetet nemigen regisztrálhattak a török kórházak, ami hasonló ok-okozati hatáshiány azon esetekben, amikor Juncker Magyarországot fenyegeti.

Magyar Idők – Lovas István

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑