Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Líbia

2017. 07. 07.

Kadhafi bukása óta folyamatos a káosz Líbiában

2017. 07. 07.

Az embercsempészek zavartalanul tevékenykedhetnek a polgárháború sújtotta észak-afrikai országban.

Lassan hat év telt el azóta, hogy a nyugati erők által támogatott líbiai felkelők megdöntötték Moammer Kadhafi egykori líbiai elnök hatalmát, de az ország továbbra is romokban áll. A változásra azonban a közeljövőben sem mutatkozik igazi esélye. A különböző érdekcsoportok között ádáz harc folyik a hatalomért, de egyik fél sem képes legyőzni a másikat.

A képlékeny helyzetben a nyugati államok sem tudják érvényesíteni érdekeiket. Olaszország az elmúlt hónapokban több megállapodást is kötött a nemzetközi közösség által elismert tripoli székhelyű kormánnyal, de ennek ellenére érdemben nem sikerült csökkenteniük a migrációs nyomást, hiszen a tárgyalópartner csupán az ország nyugati partvidékét ellenőrzi.

Hat éve tart a káosz az észak-afrikai országban | Forrás: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

A tripoli kormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs június végén részt vett az Európai Parlament által szervezett konferencián, mely a Líbiából érkező migrációs nyomás mérséklésének esetleges lehetőségeire koncentrált. A rendezvény nem hozott jelentős sikereket, hiszen a keleti régiókat uraló tobruki kormány képviselői nem kaptak meghívót.

Erőskezű helyi vezetőkre van szükség

A központi hatalom hiányát csak akkor lehetne orvosolni, ha az Európai Unió letenné a garast valamelyik szereplő mellett, akit aztán politikailag és gazdaságilag is teljes mellszélességgel támogatna, mondta el a hirado.hu-nak Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Az egységes európai fellépés lehetőségét ugyanakkor nagyban gátolja, hogy Franciaország a közös irányvonalnak ellentmondva kapcsolatokat tart fent az oroszok által is támogatott tobruki vezetéssel.

Speidl kiemelte, hogy erőskezű helyi vezető nélkül lehetetlen hatékony megállapodást kötni a migrációs nyomás visszaszorítására a régióban. Csak egy tényleges hatalommal bíró partner biztosíthatja az alkuban foglaltak teljesülését, fogalmazott a szakértő.

Három erőcsoport ellenőrzi az országot | Forrás: liveuamap.com

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt ma reggel, hogy nem kellett volna megölni Moammer Kadhafit 2011-ben. Amíg Kadhafi élt, nem volt népvándorlás, mert volt egy olasz-líbiai megállapodás – mutatott rá a kormányfő, úgy összegezve: Európa vezetőinek van felelősségük a kialakult helyzetért.

Ebből a szempontból mindenképp igaza van Orbán Viktornak, hiszen Kadhafi uralma alatt egy szervezett állam működött Líbiában, mondta el a hirado.hu-nak N. Rózsa Erzsébet, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Emlékeztetett: a polgárháború káoszba taszította az észak-afrikai országot, bukott államiságot hozva magával.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑