Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2016. 07. 11.

Kairó a közel-keleti béketárgyalások újrakezdését sürgeti

2016. 07. 11.

Csaknem egy évtized után először látogatott hivatalban lévő egyiptomi külügyminiszter Izraelbe: Számeh Sukri vasárnap Jeruzsálemben a 2014-ben összeomlott közel-keleti béketárgyalások újrakezdését sürgette és ehhez felajánlotta hazája segítségét is.

„Izrael és a palesztinok évtizedek óta szenvednek a közöttük fennálló konfliktus miatt” – mondta a tárcavezető a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésen. “A kétállami megoldás víziója nem irreális” és bizalomépítő intézkedésekre van szükség a béketárgyalások újjáélesztéséhez – hangsúlyozta Sukri, aki alig két héttel korábban a palesztin vezetést kereste fel Rámalláhban.

Az egyiptomi tárcavezető az izraeli-palesztin viszályra utalva egyúttal leszögezte, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható.

“A palesztinok szenvedése egyre rosszabb lesz” – vélekedett Sukri. Az Izrael és a palesztinok közötti megbékélés viszont megnyugvást hozhatna az egész régió számára – tette hozzá.

“A közel-keleti helyzet egyre ingatagabb és veszélyesebb, különösen a terrorveszély növekedése és a terrorizmus terjedése miatt, ami egzisztenciális fenyegetést jelent a régió és általában véve a világ lakói számára” – hangsúlyozta az egyiptomi külügyminiszter.

Sukri az országa által Izraelnek kínált segítségként említette azt a 2002-es arab békekezdeményezési tervet, amely Izrael teljes elismerését az általa 1967-ben elfoglalt területek feladásához és a palesztin menekültek helyzetének “igazságos” rendezéséhez köti. A terv 2013-ben azzal módosult, hogy lehetővé teszi a palesztinok és izraeliek közötti területcserét. Netanjahu az egyiptomi tárcavezetőnek azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni erről a béketervről bizonyos változtatások mellett.

A közel-keleti kvartett elnevezésű csoport (Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és ENSZ) július 1-jén kiadott jelentésében üdvözölte az arab béketervben szereplő elképzelést az arab-izraeli konfliktus átfogó rendezésére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden foglalkozik a közel-keleti konfliktus ügyével.

Izrael ugyanakkor elutasítja azt a francia kezdeményezést, amely nemzetközi keretek közé emelné az új közel-keleti béketárgyalásokat, és az izraeli kormányfő vasárnap ismételten arra kérte a palesztinokat, hogy Egyiptom és Jordánia példáját követve “folytassanak közvetlen béketárgyalásokat Izraellel”.

A palesztinok korábban üdvözölték Párizs tervét, az Izraellel való közvetlen tárgyalások ugyanis szerintük nem sokat ígérnek.

A szemben álló felek között az Egyesült Államok közvetítésével folytatott béketárgyalások több mint két éve futottak zátonyra.

Izraelben legutóbb 2007-ben járt hivatalos keretek között egyiptomi külügyminiszter. Kairó első arab országként 1979-ben kötött békét Izraellel, azóta egyfajta “fagyos béke” uralkodik a két szomszédos ország között.

A 2012-es gázai háború elleni tiltakozásul Mohamed Murszi akkori egyiptomi államfő hazahívta Izraelből országa nagykövetét. Egy évvel Murszi hatalmának 2013-as megdöntése után Abd Al-Fattah Al-Sisi lett Egyiptom új államfője, akinek irányítása alatt javultak az izraeli-egyiptomi kapcsolatok. Ennek jeleként az év elején Egyiptom ismét nagykövetet küldött Izraelbe, májusban pedig jobb kapcsolatokat ígért Izraelnek arra az esetre, ha hajlandó volna felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑