Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2020. 07. 16.

Kairó nem marad tétlen egy esetleges biztonsági fenyegetés esetén

2020. 07. 16.

Kairó nem marad tétlen, amennyiben az egyiptomi, a líbiai, illetve a térségbeli arab biztonsági érdekeket fenyegetés érné – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök csütörtökön Kairóban, kelet-líbiai törzsi vezetőkkel folytatott megbeszélésén.

A Szíszi szavait tolmácsoló egyiptomi elnöki iroda bejelentette továbbá azt is, hogy a törzsi vezetők “teljes körű felhatalmazást” adtak az egyiptomi hadseregnek arra, hogy “megvédje Líbia szuverenitását”.

A vezetők a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok szövetségesei.

A találkozóra nem sokkal azt követően került sor, hogy a kelet-líbiai parlament keddre virradóra közölte, elfogadta az egyiptomi hadsereg segítségét fenyegetés esetére. Korábban a parlament házelnöke a katonai beavatkozást abban az esetben tartotta lehetségesnek, ha a török támogatást élvező nyugat-líbiai erők megtámadnák Szirt városát.

A területet Szíszi is “vörös vonalnak” minősítette, a csütörtöki találkozón pedig megismételte e szavakat.

Haftar tavaly áprilisban indított offenzívát az egységkormány székhelye, Tripoli ellen, ám a támadássorozat lendülete nemrég megtört, és az ostromló csapatok több helyen visszavonulásra kényszerültek.
Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. L

íbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

A tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki.

Az egyiptomi elnök már június végén beavatkozással fenyegetőzött, miután Törökország belépett a líbiai konfliktusba a tripoli egységkormány oldalán.

A líbiai polgárháborúban a helyi és külföldi milíciák mellett fontos szerepe van a líbiai arab és berber törzseknek is, az észak-afrikai országban ugyanis még ma is nagy hangsúlyt kap a törzsi identitás.

Haftar elsősorban a Líbia keleti részén élő törzsek támogatását élvezi, de néhány törzs megtartotta az iránta való lojalitást Nyugat-Líbia azon részein is, amelyek korábban a tábornok irányítása alatt álltak, például Tarhúna térsége.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑