Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 09. 02.

Kalandos utazási ötletek Irán felfedezésére

2016. 09. 02.

Irán roskadozik a látnivalóktól. Aki egyszer idejön, és nemcsak a nagy műemlékekre „vadászik”, az nap mint nap újabb csodákkal szembesül, újabb és újabb szépségeket fog látni.

homa

A mitikus Homa madár szobra az iráni Perszepoliszban. Fotó: Tim Barker / Getty Images / Lonely Planet Images

Építészet és kultúra

4928

Nasir al-Mulk mecset Shirazban. Fotó: Getty Images

A szentélyek a szent Qom városban, a műemlékek Perszepoliszban és Iszfahánban, Kashan kertjei, a költők sírjai Shirazban és a csempézett Nasir al-Mulk mecset a perzsa művészet és az iráni iszlám kultúra kiemelkedő nevezetességei, melyeket nem szabad kihagyni, ha valaki az ország kultúráját és építészetét szeretné megismerni.

A LUT sivatag felfedezése

A Dasht-e-Lut sivatag. Fotó: Bigstock Imgaes

A Dasht-e Lut sivatag a Föld egyik legforróbb és legszárazabb helye, és egyben egy elszánt túrázó álma a hihetetlen sziklaalakzatokkal, homokdűnékkel, só síkságokkal és meteorit völgyekkel. A lenyűgöző tájak elvarázsolták Marco Polót és 700 évvel később Wilfred Thesigert.

Gyilkosok völgye

alborz

Az Alborz hegyek. Fotó: Michal Knitl / Alamy

Az utazó Iránba látogatva körutat tehet Freya Stark felfedező 1934-es élménybeszámolója alapján, amely az Alborz hegyi túrák közben megmutatja Irán zöldebb oldalát, a hagyományos falvakat, a “gyilkosok” kastélyait, miközben találkozhatunk a Shahsevan nomád törzzsel, valamint ellátogathatunk Tabriz kék mecsetjéhez és az Unesco világörökségnek számító bazárba.

Irán vonattal Törökországból

jazd

Az Amir Chakhmaq mecset, Jazd. Fotó: Paule Seux / Hemis / Corbis

A vállalkozóbb kedvűek Ankarában vonatra szállva látványos utazást tehetnek Irán-szerte, hogy megismerjék a régészeti lelőhelyeket, amelynek tucatjai az Iráni-fennsíkon mutatják, hogy az i. e. IV. évezredben már ősi kultúrák és városias települések léteztek. A helyi utazási irodák segítségét kérve számos program és útvonal összeállítható, elutazhatunk Teheránból Iszfahánba, ahol ikonikus hidak és a hatalmas Naqhsh-e Jahan tér találhatóak. Korábban azt mondták, „Iszfahán a fél világ”, mivel a kereskedők a világ különböző pontjaiból itt találkoztak és cseréltek árut – ezért is fekszik ott a legnagyobb iráni bazár a maga 40 négyzetkilométerével.

iszfahán

A Jame-e Abbasi mecset a Naqhsh-e Jahan téren Iszfahánban. Fotó: Soheil Riahi/Alamy

Iszfahán után egy rövid vonatúttal Jazdba utazva egyedülálló sivatagi építészetet ismerhet meg az utazó, ahonnan aztán érdemes továbbmenni Shirazba, a virágok és a költészet városába.

persepolis

Az i.e. 550-től épített Persepolis 60 km-re fekszik Shiráztól. Fotó: Kelly Cheng Travel Photography/Getty Images/Flickr RF

A Damavand megmászása

damavand

Fotó: Henry Wismayer / Alamy

Körülbelül négy nap alatt lehet feljutni az ország legmagasabb, 5671 méteres vulkanikus hegyének a csúcsára. A Damavand az egyik legbarátságosabbnak számít az 5000 méter feletti hegyek közül, és alaptábora két órára fekszik Teherántól. A hegymászás okozta kimerültséget gyorsan elfeledtetik a hegy tövében található források, mint a Larijan Termálfürdő, amelynek magas ásványi anyag tartalmú vizét vulkanikus hő fűti.

Lóháton Perzsiában

lóhát

Perzsa nomádok közt

Az utazó visszacsöppenhet a múltba, ha lovas túrákat választ, melyek keretében a dareshori perzsa ló hátán bejárhatja a központi nomád területeket hegyeken, buja erdőkön, füves vidékeken és rizsföldeken keresztül, táborhelyeken megszállva.

Síelés Iránban

síelés

Síelés a Dizinen. Fotó: Henry E Iddon / Alamy

Dizin a 3600 méteres felvonóival és Shemshak a 3050 méteres felvonóival Irán legismertebb síelőhelyeinek számítanak faházakkal, szállodákkal és bérelhető felszerelésekkel. Mindkettő Teherán közelében található és a megközelítésük egyszerű. Egy harmadik nagyobb síelőhely a 3400 méter magas Pooladkaf, ami 85 km-re fekszik az ország délkeleti részén található Shiraztól, amely bár egy melegebb része Iránnak, mégis az erős napsütés ellenére a hegy csúcsát vastagon hó fedi.

Fesztiválok

feszt

A Gol-o-Golab (Rózsa és Rózsavíz) fesztiválra gyűjtött virágok Kashan-ban. Fotó: Kaveh Kazemit / Getty Images

Irán bővelkedik a vallási és kulturális eseményekben az országban élő különböző népeknek és történelmi hatásoknak köszönhetően. Ilyenek a Gol-o-Golab (Rózsa és Rózsavíz) fesztivál Kashan-ban májusban, vagy a Chak Chak tűztemplom fesztivál Jzad közelében júniusban, amely utóbbi az ősi zoroasztrizmus vallást ünnepli. A fesztiválokon való részvétel egyszerre párosulhat városnézéssel és találkozni lehet nomád csoportokkal, hagyományőrzőkkel.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

Back to Top ↑