Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 03. 05.

Kamikaze módjára harcol az Iszlám Állam

2017. 03. 05.

 Elképesztő számban, és a korábbi terrorszervezetektől teljesen eltérő módon használja fel az öngyilkos merénylőket az Iszlám Állam – derül ki egy új összefoglalóból.

A hágai székhelyű Nemzetközi Antiterrorizmus Központ (International Centre for Counter-Terrorism, ICCT) jelentése szerint a terrorállam taktikája elsősorban abban tér el a többi iszlamista szervezetétől, hogy öngyilkos merénylőit főként – persze nem kizárólag – a Közel-Keleten, katonai célpontok ellen veti be, saját hadseregének céljaival összehangolva. A váltás lényege, hogy immár elsősorban nem külföldieket vetnek be a civil lakosság ellen, hanem helyi erők ellen küldik saját, a „cél” érdekében maguk elpusztítására kiképzett harcosaikat.

Az elemzés szerint a terrorállam mindenkinél hatékonyabban „iparosította” a mártírságot, a taktikájuk pedig nem is a dzsihadista elődökéhez, inkább a japán kamikazepilótákéhoz hasonlít. Nemcsak arról van szó, hogy a technológiájukat javítva egyre megbízhatóbb robbanóanyagokat használnak, hanem arról is, hogy a propagandájukkal az öngyilkos merénylők gyakorlatilag kimeríthetetlen utánpótlási bázisáról is gondoskodnak.

2015 decembere és 2016 novembere között az Iszlám Állam csaknem ezer, egész pontosan 923 öngyilkos merénylőt vetett be. A támadások 84 százaléka katonai célpontok ellen irányult, jókora hányaduk a célból, hogy feltartóztassák az előrenyomuló ellenséges egységeket. Gondoljunk bele abba, mit jelent az áldozatok szempontjából, hogy a terrorszervezet naponta átlagosan 2-3 öngyilkos támadást indít, egy-egy támadás pedig sokszor több tucat életet követel.

Voltak emellett merényletek Líbiában, Jemenben, Afganisztánban, Pakisztánban, Bangladesben, Egyiptomban és Nigériában is. Az elkövetők elsöprő többsége iraki és szíriai, csak minden ötödik származott más országból, a legtöbben közülük tádzsikok voltak. A külföldi merénylők között voltak egyébként európaiak, oroszok, németek, franciák, britek, valamint egy-egy ír, belga és holland is. Összehasonlításul: míg a vizsgált egyéves időszakban Európa esetén csak a brüsszeli merényletsorozat köthető egyértelműen az Iszlám Államhoz – a többi európai merénylő magányos elkövető volt –, addig a terrorállam az összes öngyilkos merényletük csaknem kétharmadát Irakban követte el, de Aleppóban is csaknem száz esetben éltek ezzel az eszközzel. Moszul ostromának csak az első hetében 58 ilyen támadást hajtottak végre, de a következő hónapokban is hetente átlagosan 19-et.

Az öngyilkos merényletek klasszikus formája, amiben egy terrorista robbanószerrel megpakolva támad, viszonylag háttérbe szorult. Csak az esetek tizedében éltek ezzel a módszerrel, mely akciók jórészt civilek ellen irányultak, hiszen egy katonai egység egy magányos merénylőt viszonylag könnyen semlegesít harci helyzetben. Ennek megfelelően a legtöbb esetben bonyolultabb volt a kivitelezés: a támadások hetven százalékát járművek segítségével hajtották végre. Lehetett a jármű szinte bármi, tanktól elkezdve teherautón át egyszerű robogóig. Tankot értelemszerűen katonai egységek ellen célszerű bevetni, a robogó megmarad a városokon belüli, könnyebb célpontok megtámadására.

A merényletek maradék húsz százalékát gyalogosok követték el, a robbanóövnek itt is szerepe volt, de az elkövetők fel is voltak fegyverkezve. Katonai táborok elleni éjjeli rajtaütések, nagykövetségek megtámadása, sőt, a 2015-ös novemberi párizsi merénylethullám is ebbe a kategóriába tartozik.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑