Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Hírszerzés

2020. 02. 17.

Kamu női profilokkal férkőztek be az izraeli katonák mobiltelefonjába

2020. 02. 17.

A Hamasz fiktív női profilok segítségével telepített kémprogramot izraeli katonák mobiltelefonjaira.

Az izraeli hadsereg a hétvégén kiiktatta azokat a szervereket, amiken keresztül a Hamász izraeli katonák mobiljait próbálta megfertőzni. Az izraeli hadsereg szerint csak alacsony rangú tisztek és közkatonák mobiljaiba sikerült behatolni – írja az Új Kelet.

Az izraeli hadsereg próbálta enyhíteni a katonái által elkövetett erkölcstelen cselekedetet és nyilatkozatában cáfolta, hogy  lényeges információt szereztek volna meg a Hamasz hackerei.

A Hamasz több tucat fiktív profilt hozott létre, majd azokon keresztül izraeli katonákkal vették fel a kapcsolatot  Hogy ne legyenek feltűnőek a nyelvtani hibák, úgy tettek, mintha új bevándorlók lennének, akik látás vagy hallásproblémákkal küzdenek.

A kapcsolat létrejöttét követően a fiktív nők felajánlották, hogy meztelen fotókat küldenek magukról, de csak akkor, ha a katona letölti a Catch and See, a ZatuApp vagy a Grixy App egyikét, amelyekről azt mondták, hogy hasonlóak a népszerű SnapChat alkalmazáshoz. Azonban ezek valójában kémprogramok voltak.

Sok izraeli katona és tiszt bevette a szöveget, és teljesítették a kérést.

A katonák a letöltés után hibaüzenetet kaptak, de attól kezdve a háttérben tovább dolgozhattak a Hamász számítógépei, követték a helyváltoztatásaikat, elolvashatták üzeneteiket, használták a telefonok mikrofonját és kameráját.

A Hamász saját fejlesztésű kémvírusa ugyanis a csábító üzenetek után a telefonra telepítette magát, majd folyamatosan továbbította a sok tucat katona okostelefonjáról gyűjtött adatokat a palesztin szervezetnek.

A palesztin csoport bekapcsolhatta a kamerájukat, fájlokat tölthetett le az eszközről, és megtekinthette a katonák elérhetőségét és GPS-adatait.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint felfedezték a kémkedés ezen legújabb módját, még mielőtt a Hamász jelentős, értékes információhoz jutott volna ezzel a módszerrel.

Nem ez az első alkalom, hogy a Hamász ilyennel próbálkozik. 2018 júliusában 100 katona telefonját sikerült hasonló technikával megfertőzni.

„Látjuk, hogy egyre jobban megtanulják és fokozzák ezt a módszert” – nyilatkozta Jonatán Konrikus szóvivő.

Neokohn.hu nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑