Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 06.

Káosznak tűnik, de hajszálpontos tervet dolgozott ki az Iszlám Állam

2016. 08. 06.

Váratlanul, szinte előzmény nélkül kitörő migránsválság, eluralkodó tehetetlenség, majd egyre sűrűsödő gyakorisággal, egyre kegyetlenebb merényletek – így lehetne elnagyzolva összefoglalni az utóbbi évek, hónapok történéseit Európában. Ugyanakkor egyre több jel és hivatalos nyilatkozat is arra utal, hogy mindez egyáltalán nem a véletlen műve, hanem egy gondosan felépített, és közvetlenül irányított terv alapján történik mindez.

A SZÍRIAI HÁBORÚVAL KEZDŐDÖTT

2014 nyaráig a szíriai háború semmivel sem volt különb az átlag európai ember számára, mint bármelyik másik konfliktus a világ akármelyik pontján, bőven kívül volt azon a biztonsági aurán, ami jelzett volna: ez közvetlenül is érintheti őt.

Ekkor azonban az iraki és a szíriai iszlamisták egyesülésével létrejött az Iraki és Levantei Iszlám Állam, mely később csak Iszlám Állam maradt.

Egyből felhívták magukra a figyelmet különös kegyetlenkedésükkel, százszámra lőtték le az iraki katonákat, lefejeztek egy amerikai újságírót James Foley-t, majd egyre több nyugati foglyukat (az első ilyen látványos akciót 2004-ben egy Nicholas Berg nevű amerikaival szemben követték el a szűken vett térség dzsihadistái Irakban), keresztre feszítések, emberrablások, nők elleni erőszakok és más barbár tettek rövid idő alatt ismertté tették a szervezet nevét az egész világon.

Isisharcosok2

IRÁNYÍTOTT MIGRÁCIÓ

Az ISIS egyre nagyobb területeket foglalt el Irakban és Szíriában, ezen területekről pedig egyre többen igyekeztek elmenekülni.

Ugyanakkor tény, hogy a migráció legnagyobb hulláma még nem ekkor indult el Európa felé, hanem 2015 második felében.

Az embercsempészek akcióba lendültek, egyre több migráns érkezett a kontinensre, azonban az eddigi elképzeléseket a jelek szerint felül kell írni minderről.

Erre utal, hogy az olasz igazságügy-miniszter kijelentette, hogy valójában nem az embercsempészek szervezik a migrációt, hanem az Iszlám Állam, amely maga irányítja az embercsempészeket.

Az IÁ „terrorista finanszírozási csatornái” állnak a Líbiából, illetve Egyiptomból Európába induló migránscsoportok mögött. Ezenkívül az IÁ arról is dönt, hogy a migránsokból „hányat és hova – Olaszországba, Görögországba vagy máshova – küldjenek”. A római kormány igazságügy-miniszterének megfogalmazása szerint az „embercsempészek munkáját Líbia és Egyiptom bizonyos kikötőiben az IÁ-hoz közeli emberek irányítják” – mondta el Andrea Orlando.

isisharcosok4

KÖZVETLEN KAPCSOLAT AZ EURÓPÁBAN LÉVŐ TERRORISTÁKKAL

Mindezzel teljes mértékben egybecsengenek annak a dzsihadistának a szavaival, akit az IÁ képzett ki terroristának Szíriában. Harry Sarfo részletesen elmondta, milyen trükkökkel vezetik félre a hatóságokat annak érdekében, hogy előbb kiképezzék, majd visszajuttassák a profi gyilkológépeket Európába.

A New York Times által közölt döbbenetes riportban elhangzik az is, hogy a terrorszervezet az Európából érkező dzsihadistának jelentkezőket már nem is a szíriai, vagy iraki harctérre irányítja, ahová eredetileg érkeztek, hanem rábírja őket arra, hogy visszamenjenek Európába, hogy merényleteket hajtsanak végre. Az IÁ arra is figyel, hogy melyik célpontnak számító országban mennyi terroristája van.

A később megszökött, jelenleg börtönben ülő terrorista elmondása szerint Franciaországban dúskál a szervezet potenciális merénylőből, Németországba és Nagy-Britanniába kerestek másfél évvel ezelőtt minél több embert.

Figyelemre méltó az is, Európába visszaküldött terroristákkal közvetlen kapcsolatot tartanak fenn, akármikor beindíthatják a tőlük sok száz kilométerre lévő helyszínen a támadást.

isis

AZONNAL REAGÁL AZ ISIS

Ami a az utóbbi idők merényleteit tekintve több tényt is rögzíthetünk.

Míg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, a 2015. novemberi, vagy a tavaszi brüsszeli támadásokban a szíriai frontot megjárt veteránok vettek részt, az utóbbi egy hónapban olyanok gyilkoltak, akik több-kevesebb ideje már a támadás helyszínén laktak, javarészt a hatóságok kifejezésével élve „rövid idő alatt radikalizálódtak”.

Szintén tény, hogy a sokszor hangoztatott „nincs összefüggés a terrorizmus és a migráció között” megállapítás sokszorosan megdőlt, többen is közülük felhasználták a migrációs útvonalakat, a migránsokkal érkeztek Európába, apárizsi és a würzburgi merénylő Magyarországon is járt. Mindez ugyancsak azt bizonyítja, hogy az Iszlám Állam tudatosan használja a migrációt tervei elérésének érdekében.

Mint ahogy beszédes az is, hogy a merényletek után zűrzavarban, amikor a hatóságok kommunikációja szerint még nem tudni, hogy iszlamista hátterű-e a támadás, jelentkezik az Iszlám Állam egy a tettesről készült videóval, mint ahogy egyből reagált az ISIS a pápa szavaira is.

Az is kiderült, hogy a Közel-Keleten tartózkodott az az ismeretlen, aki mobiltelefonon utasításokat adott az ansbachi merénylet elkövetőjének közvetlenül a robbanás előtt.

Az Europol számításai szerint több ezer a szíriai frontot megjárt radikális iszlamista érkezett vissza, míg a korábban már idézett Sarfo arról beszélt, hogy több száz olyan terrorista van már most Európában, aki csak a szervezet közvetlen parancsára vár, hogy akcióba lépjen és gyilkoljon.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑