Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2017. 04. 24.

“Kapcsolat van az NGO-k és az embercsempészek között”

2017. 04. 24.

Olasz ellenzéki pártok felszólították Marco Minniti belügyminisztert, hogy számoljon be a parlamentben a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezetek (NGO) szerepéről, miután egy államügyész több segélyszervezetet azzal vádolt, hogy a menekültek mentése során líbiai embercsempészekkel működnek együtt.

„Gondoskodni fogunk arról, hogy napvilágra kerüljön a menekültdrámán meggazdagodó NGO-k piszkos játéka”

– jelentette ki az ellenzéki, idegenellenes Északi Liga párt szenátusi frakcióvezetője, Gian Marco Centinaio.

Felszólította a belügyminisztert, hogy a parlament előtt tegyen jelentést az NGO-k ellen zajló vizsgálatról

„Bizonyítékaink vannak arra, hogy közvetlen kapcsolatok vannak egyes nem kormányzati szervezetek és líbiai embercsempészek között”

– állította Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész a La Stampa című lap vasárnapi számában nyilatkozva.

Ez nem vonatkozik szerinte olyan nagyobb segélyszervezetekre, mint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) vagy a Mentsük Meg a Gyermekeket (Save the Children).

„De mások, például a máltai Moas vagy német segélyszervezetek esetében, amelyek többségben vannak, más a helyzet”

– mondta Zuccaro.

Az Északi Liga már panaszt nyújtott be az olasz igazságügyi hatóságokhoz, hogy indítsanak vizsgálatot az NGO-k földközi-tengeri szerepére vonatkozóan. A párt illegális bevándorlás elősegítésével, embercsempészettel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja az említett segélyszervezeteket.

Hasonló politikai állásponton van a Beppe Grillo vezette ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) is. A tömörülés az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex egyik jelentésére hivatkozik, amelyben az ügynökség azzal vádolta az NGO-kat, hogy kapcsolatban állnak az embercsempészekkel.

„Egy Frontex-jelentés a segélyszervezeteket még azzal is vádolta, hogy bűnözőket vettek hajóik fedélzetére. Szeretnénk tudni, hogy ki finanszírozza ezeket az NGO-kat és hajóikat, amelyek az egész földközi-tengeri térségben cirkálnak, hogy a menekülteket Olaszországba vigyék”

– mondta Luigi Di Maio, az M5S egyik vezető politikusa, az olasz képviselőház alelnöke.

Di Maio kijelentésével baloldali pártok éles bírálatát vonta magára. „Grillo és Di Maio az új jobboldal képviselői” – mondta Angelo Bonelli, a Zöldek koordinátora, aki idegenellenes kampánnyal és szavazatfogással vádolta az ellenzéki pártot a június 11-i helyhatósági választások előtt.

Ezen a napon több mint ezer településen, köztük olyan nagyvárosokban mint Verona, Palermo és Genova járulnak urnához az olasz választók.

Jelenleg legalább tíz nem kormányzati szervezet tevékenykedik a Földközi-tengeren Líbia partjainak közelében, köztük olyanok, mint a Jugend Rettet, a Sea Watch, Sea-Eye, LifeBoat és az SOS Mediterranée.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑