Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 01. 10.

Karácsonyi twittelésért börtön jár Szaúd-Arábiában

2017. 01. 10.

Egy független emberi jogi szervezet szerint Szaúd-Arábia online tevékenységért letartóztatott két jogi aktivistát a szólásszabadság könyörtelen elnyomásáról híres királyságban, írja a Press TV.

Egy sajtóközleményben, amit a [Perzsa] Öböl-menti Emberi Jogi Központ ([P] GCHR) kedden tett közzé honlapján az szerepel, hogy múlt héten őrizetbe vették Essam Koshak és Ahmed al-Mshikhs emberi jogi aktivistákat.

A központ komoly aggodalmát fejezte ki az letartóztatások miatt, mivel vádakat nem fogalmaztak meg a két férfivel szemben, hozzátéve, hogy úgy vélik, “a világhálón való aktivitásuk” az oka a letartóztatásuknak.

“A [P]GCHR úgy véli, hogy ezek a letartóztatások kizárólag amiatt történetek, hogy a két férfi gyakorolta a véleménynyilvánítás szabadsága és a szólásszabadság törvényes és békés jogát, és az emberi jogok területén dolgoztak”, tette hozzá a jogi csoport.

Betlehemi képet twittelt karácsonykor: lecsukták

Mshikhs-t, aki az Emberi Jogok Al-Adalah Központjának szaúd-arábiai társ-alapítója, múlt csütörtökön vették őrizetbe a túlnyomórészt síiták lakta Qatif negyedben. Az ő bűne az volt, hogy Krisztus születéséről szóló betlehemi képet twittelt karácsonykor.

A magát jogi aktivistának tartó Koshak-ot Mekkában fogták el vasárnap azért, mert a nyugati média Szaúd-Arábiáról szóló tudósításaiból twittelt, és szintén a twitteren hozzászólást posztolt a tiltottnak számító Szaúdi Polgári és Politikai Jogok Szövetség kapcsán.

A rijádi rezsimet súlyos bírálatok érik a királyságon belül és kívül egyaránt gyakorolt szörnyű emberi jogi visszaélések miatt.

Azonban a sok-sok kritika ellenére az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Szaúd-Arábia tagsága az elmúlt évben ismét megújult.

Az országban többek közt rengeteg kivégzést hajtanak végre, kiábrándító a nők jogi helyzete és az iszlámot kivéve mindenfajta más nyilvános vallásgyakorlást tiltanak.

Szaúd-Arábiáról széles körben ismert, hogy a főként Közel-Keleten pusztító, de a világban bárhol merényleteket elkövető takfiri terroristák fő támogatója, továbbá háborús bűncselekmények sorozatát követi el Jemenben 2015 márciusa óta.

Orientalista.hu – (Perisanews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑