Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 12. 12.

Karácsonykor a gázai keresztények nem látogathatják meg rokonaikat Jeruzsálemben

2018. 12. 12.

A gázai keresztények idén nem kapnak engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessenek az erezi határátlépőn és meglátogassák rokonaikat és barátaikat Jeruzsálemben, Betlehemben és más szentföldi városokban, hogy együtt ünnepelhessék Karácsonyt.

A keresztények vallásszabadságát védő Middle East Concern (Aggodalom a Közel-Keletért) szervezet jelentése szerint idén a Gázai-övezetben lakó keresztények szinte minden utazási kérelmét elutasították az izraeliek. Csak azokat fogadták el, amelyeket 55 évnél idősebb személyek nyújtottak be. Közülük is sokan nem fogják elhagyni a Gázai-övezetet, mert idős emberekről van szó és kíséret nélkül nem tudnak utazni. Ez a palesztin terület a világ egyik legsűrűbben lakott része.

Az elmúlt években azokat az engedélykérelmeket nagyrészt elfogadták az izraeli hatóságok, amelyeket elsősorban a jeruzsálemi görög-ortodox pátriárkátuson keresztül nyújtottak be. 2016-ban a karácsonyi ünnepek alkalmából több mint 600 gázai kereszténynek adtak engedélyt a terület elhagyására az izraeli hatóságok.

Idén Húsvétkor azonban már alkalmazták azt a kritériumot, hogy csak az 55 évnél idősebb személyek kaptak engedélyt az utazásra. A döntés jelentősen csökkentette azoknak a gázai lakosoknak a számát, akik élni akartak a lehetőséggel.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑