Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2015. 06. 02.

Katar a főáramú médiát is beveti Assad ellen a Nuszra Frontot reklámozva

2015. 06. 02.

A katari kormány úgy ábrázolta a Nuszra Front nevű terrorista csoportot, mint egy mérsékelt erőt, amely támogatást nyerhet a szunnita szövetségeseitől annak érdekében, hogy elűzzék a szíriai Bashar Al-Assad elnököt, állították szakértők a Sputniknak.

A katariak meggyőzték az új szaúdi királyt, hogy meg kell buktatni Assad elnököt és lyukat kell ütni az iráni befolyás alatt lévő térség kellős közepén, amihez a Nuszra Frontot úgy használják fel, hogy látszólag az al-Kaidától megpróbálják függetleníteni, nyilatkozta Kamran Bokhari a közel-keleti régió geopolitikai szakértője a Sputniknak.

A katari székhelyű Al Jazeera nemzetközi hírcsatorna egy exkluzív interjút készített szerdán Abu Mohammed al-Golanival, az al-Nusra Front vezetőjével, aki azt állította, hogy a csoportnak esze ágában sem volt célba venni a Nyugatot, kizárólag csak a síita Assad rendszert tervezték megbuktatni.

2012-ben az amerikai külügyminisztérium a Nuszra Frontot terrorista szervezetnek minősítette és 2014-ben az ENSZ is feketelistára tette őket, az szíriai al-Kaida egy ágaként.

Joshua Landis, az oklahomai egyetem professzora azt nyilatkozta a Sputniknak, hogy Katar és az Al Jazeera azon törekvése, hogy megpróbálják jobb színben feltüntetni az Nuszra Frontot „mérsékeltként”, minden bizonnyal kockázatos megközelítés. Azonban Katar és a szövetségesei számára ez egy szükséges rossz, hogy megnyerhessék az úgynevezett szunnita-síita harc harcot (ami valójában a cionista befolyás kiterjesztéséről szól a térségben).

“Igen, ez veszélyes, de alternatívaként szolgál a (cionista) vezetők számára, hogy Assad hatalmát megbuktathassák” mondta Landis.

Landis hozzátette, hogy Barack Obama amerikai elnök, nem nyilvánosan, de kritizálta Törökországot, Katart és Szaúd-Arábiát, hogy a főáramú médiában szerepeltetik az Nuszra Frontot.

Steven Bucci, a Heritage Foundation Külpolitikai Tanulmányok részlegének igazgatója az eset kapcsán azt mondta a Sputniknak, hogy az Al Jazeera az interjúban úgy ábrázolta al-Nusra Frontot, mint ami nem Nyugat ellenes, amit nehéz elhinni, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy a csoport egy mellékterméke az Iszlám Államnak Irakban.

Az Nuszra Front az Irakban létrehozott Iszlám Állam leányvállalata, ami pedig eredetileg nem volt más, mint egy al-Kaida ág Irakban, magyarázta Bucci, de leválasztották Iszlám Államról és egy új szervezetként megjelent Szíriában is az al-Kaidával együttműködve.

“Szóval a Nuszra  még egy ága az al-Kaidának (az ISIL mellett). Az Al Jazeera cikke nonszensz”, vonta le a következtetést Bucci.

Szíriában már 2011-től dúl polgárháború, amit olyan felkelő csoportok gerjesztenek, mint az ISIL és az al-Nusra Front, azzal a céllal, hogy megdöntsék Assad kormányát.

Oroszország már többször kijelentette, hogy Bashar Al-Assad legitim elnöke Szíriának, és egyedül csak a szíriai nép dönthet arról, hogy kiket választanak meg a kormány élére.

2015. január és április hónapban Moszkva adott otthont a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok közötti tárgyalások két fordulójának. A tárgyalások második fordulójában a felek meghatározták a szíriai válság megoldásának érdekében a jövőbeli tárgyalások keretet.

Orientalista.hu – Tia (persianews, sputniknews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑