Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2020. 11. 19.

Katar az izraeli megszállással szembeni egységre szólít fel

2020. 11. 19.

A katari külügyminiszter bírálta az Egyesült Arab Emirátusokat, Bahreint és Szudánt amiért azok békeszerződést írtak alá az izraeli rezsimmel. Ezen kívül egy egységes front létrehozását sürgette a palesztin területek izraeli megszállása ellen.

Sheikh Mohamed Bin Abdulrahman Al-Thani külügyminiszter hétfőn a Global Security Forum számára jelentette ki az egységes front kialakítását az izraeli megszállás megszüntetése céljából.

A katari diplomata szerint a megosztottság nem segíti elő az arab érdekeket az izraeli-palesztin tárgyalásokon, melyek célja az lenne, hogy véget vessenek az évtizedek óta tartó megszállásnak.

Az utóbbi hónapokban az Emirátusok, Bahrein és Szudán amerikai nyomásra és zsarolás eredményeként békeszerződést írt alá az izraeli rezsimmel és sokan úgy látják, hogy lesznek még olyan arab országok akik engednek az amerikai nyomásnak és kiegyeznek Izrael állammal.

Az elveikhez hűségesen ragaszkodó arab vezetők azonban nem engednek az amerikai-izraeli nyomásnak és zsarolásnak és továbbra is kitartanak az önálló palesztin állam létrehozása mellett, melynek fővárosa a jelenleg megszállt Kelet-Jeruzsálem és az 1967-es határokkal jön létre.

A továbbra is kitartó arab politikusok szerint azonban az Emirátusok, Bahrein és Szudán elárulta a palesztin népet.

Sheikh Mohamed elmondta, hogy Katar is tart fent korlátozottan kapcsolatokat Izraellel azonban ezek csupán a humanitárius programokra koncentrálódnak.

Az Egyesült Arab Emirátusok mentegetőzve kijelentette, hogy továbbra is ragaszkodnak a palesztin állam megalapításához és azt is elmondták, hogy a békeszerződés aláírásakor az izraeli kormány megígérte, hogy nem folytatják tovább a palesztin földek kisajátítását.

Azonban tudjuk, hogy az izraeli ígéretek semmit sem érnek, hiszen Netanjahu miniszterelnök már a szerződés aláírásának másnapján bejelentette, hogy továbbra is terjeszkednek a palesztin nép kárára.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑