Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2018. 04. 08.

Katar bevezeti a nemzeti katonai szolgálatot a nők számára

2018. 04. 08.

Katar emírje olyan törvényt írt alá, amely lehetővé teszi a nők számára az önkéntes katonai szolgálatot, a férfiak szolgálati idejét pedig 1 éves időtartamra terjeszti ki.

 A katari állami hírügynökség elmondta, hogy a törvény, amelyet Tamim bin Hamad Al Thani Emír hagyott jóvá, 18 és 35 év közötti férfiakra és nőkre vonatkozik.

 A törvény szerint “a női szolgálat önkéntes.”

 Ez az első alkalom, hogy nők az adminisztratív feladatokon túl is szerepet vállalhatnak a hadseregben.

 A korábbi jogszabályok a diplomás katari férfiaknak három hónap, míg a nem diplomás férfiaknak négy hónap szolgálati időt írtak elő.

 Az új törvény azonban iskolai végzettségükre való tekintet nélkül minden férfit egyéves katonai szolgálatra kötelez.

 A férfiaknak 60 napon belül jelentkezniük kell a sorozáson, ha ezt nem teszik meg 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják őket, és 50 000 katari riyal-ig (13 700 dollár) terjedő bírságot szabhatnak ki rájuk.

 Az új törvényt egy olyan diplomáciai válság közepette hozták, amelyben egy Szaúdiak vezette arab kvartett Katar ellen fordult.

 Perzsa-öbölbeli feszültségek

 A kvartett – Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom – megszakították diplomáciai kapcsolataikat Katarral, és júniusban gazdasági blokád alá vonták az országot, azzal vádolva, hogy szponzorálja a “terrorizmust” és destabilizálja a térséget. Az állításokat Doha elutasítja.

 Azóta Katar fokozta katonai együttműködését a Dohát a nehéz helyzetben is támogató Törökországgal, továbbá számos katonai együttműködési megállapodást írt alá más országokkal és szervezettel, köztük a NATO-val és az Európai Unióval.

 Előnyt kovácsolva a feszültségekből Washington mindkét oldalon növelte fegyvereladásait, közös hadgyakorlatokat tartott a konfliktusban résztvevő felekkel a stratégiailag kulcsfontosságú perzsa-öbölben.

 Továbbá, Katar és Szaúd-Arábia egyaránt folytatott tárgyalásokat Oroszországgal az S-400 rakétavédelmi rendszerek megvásárlásáról.

 Az elmúlt hónapokban, Katar és az Egyesült Arab Emírségek, amely keményebb vonalat képviselt Doha ellen, egymást vádolták a légtér megsértéséért, és vádjaikat az ENSZ felé is előterjesztették.

 Októberben Katar volt miniszterelnök-helyettese, Abdullah bin Hamad al-Attiyah a spanyol ABC napilapnak elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek, több ezer amerikai katonai zsoldos részvételével katonai inváziót tervezett Katar ellen, de nem sikerült elnyernie Washington támogatását.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑