Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2018. 03. 12.

Katar biztonsági együttműködést írt alá a NATO-val

2018. 03. 12.

A katari külügyminisztérium bejelentése szerint a megállapodást szerdán írták alá amikor is a katari uralkodó Tamim Bin Hamad Al-Thani látogatást tett Brüsszelben és személyesen találkozott Jens Stoltenberg NATO főtitkárral. Ezen kívül a két fél megállapodott a terrorizmus elleni közös fellépésről is.

A katari emírt a látogatásra elkísérte a katari miniszterelnök Mohammed Bin Abdulrahman Bin Jassim Al-Thani is, aki szintén egyezményt írt alá a NATO helyettes-főtitkárával Rose Gottemoeller-rel arról, hogy a közös katonai és biztonsági megállapodás értelmében ezentúl tartózkodhat NATO személyzet és haderő Katar területén.

Katarnak szüksége is van szövetségesekre, hiszen tavaly júniusa óta blokád alatt tartja Szaúd Arábia, Bahrein, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok. Az Öböl menti országokkal azért alakult ki a konfliktus, mivel 2017 májusában a katari hírügynökség (Qatar News Agency) közzé tett egy nyilatkozatot, melyben a katari emír támogatásáról biztosítja Iránt. Doha szerint ez egy hamis hír volt, hiszen a hírügynökség honlapját feltörték, azonban a diplomáciai feszültséget azóta se sikerült rendezni.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Sputniknews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑