Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2017. 06. 09.

Katar elutasítja a beavatkozást a külpolitikájába

2017. 06. 09.

A katari külügyminiszter elutasította csütörtökön, hogy bárki is beavatkozzon országa külpolitikájába, miután a szomszédos Szaúd-Arábia és több más arab ország az előző nap ezt követelte az emírségtől.

“Senkinek sincs joga beavatkozni a külpolitikánkba. Katar nem hajlandó külpolitikája megváltoztatására a szomszédos arab országokkal kirobbant viszálya megoldása érdekében. Nem adjuk meg magunkat, soha nem kötünk kompromisszumot ”

– szögezte le Dohában Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk.

“A vita fenyegeti az egész térség stabilitását” – mondta, a miniszter, aki ugyanakkor kizárta, hogy az ellentétek tovább mélyüljenek, és katonai megoldásuk lenne. Hangsúlyozta, hogy Katar a diplomáciát tartja elsőrendűnek. A török csapatok katari állomásoztatásáról azt mondta, hogy “az az egész térség biztonságát szolgálja”.

Közölte: nem állították csatarendbe a katonaságot, és nem voltak csapatmozgások az országban.

Közölte azt is, hogy Irán felajánlotta az elszigetelődött, a lakosai szerint gyakorlatilag blokád alá helyezett ország ellátását élelemmel, de erről még nem született döntés. Mint mondta, Katar betartja nemzetközi kötelezettségvállalásait, így folytatja földgáz szállítását az Egyesült Arab Emírségeknek, annak az egyik országnak, amely megszakította vele a diplomáciai kapcsolatokat hétfőn.

10 pontos követeléslista

Szaúd-Arábia és szövetségesei tíz feltételt támasztottak Katarnak a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához – jelentette a Sky News Arabia hírtelevízió.

A feltételek között szerepel, hogy Doha szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, utasítsa ki az országból a Muszlim Testvériség és a Hamász szervezetek összes tagját, valamint fagyassza be a radikális iszlamista szervezetek folyószámláit a katari bankokban. Ezen felül Szaúd-Arábia követeli, hogy a dohai székhelyű Al-Jazeera hírtelevízió azonnal változtasson a szerkesztőségi politikáján, és cseréljék le vezetőségét.

António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette csütörtökön, hogy kész támogatni minden diplomáciai erőfeszítést a válság megoldására, “ha azt az összes érdekelt fél óhajtja”. A főtitkár “mély aggodalommal követi a fejleményeket a Közel-Keleten” – mondta a szóvivője.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑