Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 23.

Katar légvédelmi rendszert vásárolt a Daesh számára

2016. 01. 23.

Az ukrán Cyber Porcot néven ismert hacker csoport az Abna hírügynökség forrásai szerint a napokban egy ukrán fegyvercég oldalát támadta meg, melynek során kiderült, hogy Katar azért vásárol Kijevtől légvédelmi fegyvereket, hogy támadni tudja az orosz vadászgépeket Szíria légterében. Az orosz Sputnik News is megerősítette, hogy a hackerek a “Level 11” lengyel fegyvercég igazgatójának, Witold Kołodziejskinek a privát e-mailcímét is feltörték. Az ebben talált levelekből kiderült, hogy a cége egyike azon közvetítő cégeknek, melyek különböző fegyvereket vásárolnak fel, majd Szaúd-Arábiába és más öböl-menti arab országba szállítják azokat, melyeknek kormányai továbbítják az árut az általuk szponzorált, a szír állam és hadserege ellen harcoló fegyveres szervezeteknek Szíriába.

Az ukrán hackerek felfedték azt is, hogy létezik egy kereskedelmi szerződés 2015-ből, amely szerint a lengyel cég 256 darab ZSU-23 nehézgépfegyvert exportált az ukrán hadseregnek 14,5 millió euró értékben, később pedig ugyanezek a fegyverek feltűntek (ugyanazokkal a számokkal és tulajdonságokkal) egy szaúdi cég szerződései között is, ami szerint a fegyvereket a szaúdi hadügyminisztérium vásárolta meg.

Köztudott – valamint a hackerek is megerősítik –, hogy a szaúdi hadsereg az egykori szovjet blokkból származó fegyvereket nem használ, ennek ellenére az említett szerződés más tételeket is tartalmaz, többek között 500 darab DSK géppuskát és több millió lövedéket. Világos, hogy az árut a szaúdi családhoz hű fegyvereseknek vásárolták, akik Szíriában valamint a régió más területein is tevékenykednek, nem pedig a szaúdi hadsereg felfegyverzéséhez.

A cég, amitől Szaúd-Arábia megvette ezen hadi felszereléseket, Ciprusban van bejegyezve “Blessway Limited” néven. A vállalatot a fegyvereket állítólag Ukrajna irányába értékesítő lengyel “Level 11”  volt főigazgató-helyettese vezeti.

A hackerek azonban a fentebb említetteknél is problematikusabb üzlet nyomaira bukkantak rá: egy modern légvédelmi rendszer vásárlására, mely azonos időben történt az orosz légierő a Daesh (Iszlám Állam néven ismert, valójában se nem iszlám, se nem állam) terrorszervezet elleni Szíriában történő légicsapásainak kezdetével.

A “Level 11” igazgatóhelyettese, valamint a “Blessway Limited” vezérigazgatója, aki a Vaszilij Babicki névre hallgat, 2015. október 30-án Dohában az ukrán nagykövetségen dolgozó diplomatától, Vlagyimir Korotustól kapott egy levelet. Ebben Korotus köszönetet mond, amiért a két ember ellátta őt különféle szaúdi és marokkói kapcsolatokkal, és felhívta a cégek figyelmét arra, hogy Katarral további igen jövedelmező üzleti lehetőségek vannak kilátásban. A dokumentumból az is kiderült, hogy egy hivatalos katari delegáció is ellátogatott Kijevbe, ahol részt vett egy katonai bemutatón tavaly szeptemberben.

A hackerek közzétettek egy belső levelezést is, amely az ukrán diplomata (aki ezek szerint fegyverek exportjával is foglalkozik) valamint a fegyvergyártó cég között ment végbe, s mely szerint egy S-125 típusú légvédelmi fegyvert szállítottak le Katarnak.

A hackerek szerint egyértelmű, hogy Korotus az információkat pénzért adja el, de ezek az okmányok minden bizonnyal arra is utalnak, hogy Doha komolyan el akart látni valakit a Közel-Keleten hatékony légvédelmi rendszerrel, méghozzá ezek a valakik feltehetőleg azok a fegyveres szervezetek Szíriában, amelyeket Katar is nagyban támogat, és amelyek egyesülésével a Daesh létrejött két évvel ezelőtt. Említésre méltó, hogy a napokban látogatott el a katari emír, Tamim bin Hamad Al Thani Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin elnök fogadta őt, és egy nemes sólymot ajándékozott neki a látogatás végén. Ez az ajándék valószínűleg nem más, mint egy utalás arra, hogy az orosz légierővel nem lehet mit kezdeni, ezért Katar inkább fogadja el Moszkva barátságát, amíg nem késő.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑