Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Líbia

2018. 07. 09.

Katar olajkikötőket megtámadó iszlamistákat támogat Líbiában

2018. 07. 09.

A tobruki parlament szerint Katart, hogy támogatta a júniusban líbiai olajkikötők elleni támadásokat végrehajtó iszlamista fegyvereket, közölte a helyi média.

 A líbiai hírügynökség szerint a bejelentést a tobruki székhelyű líbiai parlament képviselőházának védelmi és nemzetbiztonsági tanácsa tette.

 “A katari Állam részt vállalt a líbiai olajmezők és kikötők elleni támadások előkészítésében” – olvasható a médianyilatkozatban.

 Június közepén az Al-Kaida terrorista csoporthoz tartozó fegyveresek megtámadták és elfoglalták az olajkikötőket. Június végén a líbiai nemzeti hadsereg (LNA) erői megkezdték az úgynevezett olajfélhold visszafoglalását célzó hadműveleteiket, és hamarosan sikerült újra magukhoz ragadni a Tobruktól Sidrig terjedő területek ellenőrzését, beleértve a Ras Lanuf kikötőt is. Az LNA elmondta, hogy az irányítást a tripoli központú Nemzeti Egységkormány (GNA) helyett a tobruki székhelyű keleti kormánynak adják át.

 A líbiai Nemzeti Olajvállalat (NOC) szerint az iszlamista fegyveserek kikötőket célzó támadásai napi mintegy 400 ezer hordónyi mennyiséggel csökkentették az olajkitermelést. Ezen kívül két, a kikötőkben található olajtárolót meg is semmisítettek. A termelés szinte teljesen megállt, a terület LNA általi visszafoglalása után.

 A tobruki kormány és az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány (GNA) a két legfontosabb szervezet, amely Líbiát irányítja a GNA 2015-ös létrehozása óta. Innentől kezdve áll az ország nyugati része az Általános Nemzeti Kongresszus irányítása alatt. A dualitás a líbiai konfliktus során a rendkívül hosszú ideig hatalmon lévő diktátor, Muammar Kadhafi 2011-es megbuktatásának utóhatásaként jelent meg.

 Katar 2017 júniusától diplomáciai és gazdasági blokád alatt áll, miután az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Bahrein 2017-ben megszüntette a diplomáciai kapcsolatokat és a kommunikációt Katarral, azzal vádolva az országot, hogy támogatja a terrorizmust és akadályozza belügyeiket. A Maldív-szigetek, Mauritius és Mauritánia ugyancsak követték őket. Jordánia és Dzsibuti csökkentette diplomáciai küldetéseit Katarban. Doha viszont teljes mértékben visszautasítja az állításokat.

Orientalista.hu – Vivkamar (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑