Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 09. 03.

Katari technikus csoport érkezett a kabuli repülőtérre

2021. 09. 03.

Szerdán egy katari technikus csoportot szállító repülőgép érkezett Kabulba azért, hogy segítséget nyújtsanak a nemzetközi repülőtér újraindításához.

A katari csoport és a repülőteret üzemeltető tálibok még tárgyalnak arról, hogy milyen biztonsági rendszert építsenek ki és hogyan működjön a repülőtér. A Talibán mozgalom a múlt héten bejelentette, hogy az amerikai csapatok távozása után belföldi és nemzetközi járatokat is fogadnak majd a kabuli nemzetközi repülőtéren.

A Kabulból kivonuló amerikaiak arról számoltak be, hogy a nemzetközi repülőtér igen rossz állapotban van és a működését biztosító technikai eszközök is elavultak. A repülőtéren nagyon régóta nem történtek fejlesztések.

Katari miniszter: egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitható újra a kabuli repülőtér

Remélhetőleg mielőbb újra megnyithatják az afgán főváros repülőterét, egyelőre azonban nem tudni ennek pontos időpontját, a műszaki problémák felmérése zajlik – jelentette ki a katari külügyminiszter csütörtökön.

“Továbbra is reméljük, hogy a lehető leghamarabb megkezdheti a működését. Még mindig a helyzetfelmérés folyamatánál tartunk (.) Nagyon keményen dolgozunk, együttműködünk a tálibokkal a repülőtér újranyitásával kapcsolatos hiányosságok és kockázatok azonosításán” – közölte Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni.

Előző nap katari és török szakértői csoportok érkezett Kabulba, hogy segítséget nyújtsanak légi kikötő ismételt üzembe helyezésében, ami az ENSZ szerint kulcsfontosságú lenne a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatása szempontjából. Sajtóhírek szerint azonban azt egyelőre nem tudni, hogy egyáltalán lesz-e olyan kereskedelmi légitársaság, amely hajlandó vállalni a járatindítás kockázatát.

“Remélhetőleg a következő néhány nap folyamán jó híreket fogunk hallani” – mondta a katari miniszter a brit kollégájával, Dominic Raabbal közösen tartott dohai sajtótájékoztatóján.

A brit diplomácia vezetője leszögezte, hogy országa nem fogja elismerni a tálibokat a “belátható jövőben”, illetve hangsúlyozta, hogy a legfontosabb prioritás most azon brit állampolgárok és korábban az Egyesült Királyságnak dolgozó helyiek kijuttatása, akik Afganisztánban rekedtek.

Hozzátette: a londoni kormány új stratégiájának közzépontjában az áll, hogy biztosítsák, Afganisztán többé nem fog terroristáknak menedéket nyújtani, nem alakul ki az országban súlyos humanitárius válság, illetve fenntartják az alapvető emberi jogokat.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑