Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 05. 09.

Katonai bázisok építését tervezi Kína szerte a világban

2019. 05. 09.

A Pentagon szerint a Közel-Kelet, Pakisztán és a Csendes-óceán nyugati része lehet a kínai katonai expanzió célpontja.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma arra számít, hogy Kína csütörtökön közzétett hivatalos jelentése szerint világszerte katonai bázisokat fog felállítani, hogy megvédje beruházásait az ambiciózus Övezet és Út Kezdeményezés globális infrastrukturális programban.

Pekingnek jelenleg csak egy tengerentúli katonai bázisa van Dzsibutiban, de a Pentagonban úgy vélik, hogy többet is tervez létesíteni, köztük esetleg Pakisztánban is, mivel célja, hogy globális szuperhatalomként lépjen fel.

A jelentés akkor érkezett, amikor a Pentagon is figyelmeztetett arra, hogy a kínai tevékenységek elmélyítése az északi-sarkvidéki térségben szintén előmozdíthatja a megerősített katonai jelenlétet, beleértve a tengeralattjárók bevetését, hogy azoknak nukleáris támadással szembeni elrettentő hatása legyen.

A Pentagon-jelentés megállapította, hogy Dánia aggodalmát fejezte ki Kína Grönland iránti érdeklődését illetően, amely egy kutatóállomás létrehozására, műholdas földi állomás létrehozására, a repülőterek felújítására és a bányászat bővítésére tett javaslatokat.

Kína már jól felfegyverzett előőrsöket hozott létre a vitatott korallzátonyokon a Dél-Kínai-tengeren.

Ezenkívül a Washington Post nemrégiben azonosított egy számos kínai katonának otthont adó előőrsöt Kína és Pakisztán stratégiai csomópontja közelében.
Hszi Csinping kínai elnök mindig is arra törekedett, hogy az ország hatalmát közvetlen „hátsó udvarára”, Kelet- és Délkelet-Ázsiára is kivetítse.

Ez magában foglalja az ország nemzetközi intézményekben való jelenlétének erősítését, a legmagasabb repülési technológiák megszerzését és az erős gazdasági jelenlét megteremtését világszerte. Amint az ország katonai erejének kivetítését is a szárazföldre, a tengerre és a világűrre –jegyzi meg a jelentés.

Peking úgy látja, hogy az Egyesült Államok egyre konfrontatívabb, és arra törekszik, hogy korlátozza Kína bővülő erejét– olvasható a jelentésben.

Atv.hu, The Guardian

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑