Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szudán

2021. 09. 21.

Katonai puccskísérlet történt Szudánban

2021. 09. 21.

Katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban – közölte kedden Taher Abu Hadzsa, a hadsereg szóvivője az állami televízióban. Később Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök elmondta, hogy a puccs kitervelőit elfogták.

Hozzátette: katonák és civilek is voltak a puccsisták között. A kormányfő jelezte, hogy a sikertelen kísérletet megelőzően a csoport próbált bizonytalanságot kelteni Szudán keleti részén. Hamdok a televízióban közzétett beszédében aláhúzta: az elkövetőknek nem sikerült aláásniuk az ország demokratikus átmenetét.

Egy kormányszóvivő szerint Omár el-Besír megbuktatott elnök hívei állnak a puccskísérlet mögött.

A dpa német hírügynökség információi szerint Abdul-Baki al-Bakravi dandártábornok tervelte ki az államcsínyt.

A hatóságok jelezték, hogy nyomozást indítottak, és megkezdődött a gyanúsítottak kihallgatása.

“Ellenőrzésünk alatt tartunk mindent. (…) A forradalom győzött!” – írta a Facebookon Mohammed al-Fíki Szulimán, a kormányzó katonai-civil tanács egyik tagja. Felszólította a lakosokat, hogy oltalmazzák az országban zajló politikai átmenetet.

Hírügynökségek szerint a puccsisták a kelet-afrikai ország fővárosa, Kartúm közelében szervezkedtek. Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő szerint a fegyveres erők több tagja megpróbált elfoglalni számos kormányzati létesítményt, de megakadályozták őket ebben. A város utcáin ekkor sok katonai jármű volt látható. Többeket letartóztattak, köztük magas rangú katonatiszteket.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás szerint a puccsisták egyik célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét. Omdurmán Kartúmmal átellenben, a Nílus másik oldalán fekszik. Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal.

A szudáni átmeneti kormány és a szudáni állami TV szerint sikerült megakadályozni egy katonai puccskísérletet az országban. A helyi hírek szerint a puccsot Omar Al-Bashir egykori államfőhöz közelálló katonatisztek és civilek hajtották volna végre.

Mohamed Al-Faki Suleiman kormányszóvivő szerint az esettel kapcsolatban több személyt letartóztattak. A letartóztatottak között van 40 katonatiszt is akiket Omdurman városában sikerült elfogni.

Hamza Baloul hírközlési miniszter szerint a puccs meghiúsult és azóta sikerült helyreállítani a rendet. Az Al-Jazeera helyszíni tudósítói szerint azonban továbbra is fokozott a katonai jelenlét a szudáni fővárosban.

A Sudan News Agency információi szerint a puccsot megkísérlő katonák megpróbálták elfoglalni az állami rádió és az állami TV épületeit, valamint sikerült elfoglalniuk a hadsereg egyik fegyverraktárát. Több órányi tárgyalás után azonban letették a fegyvert és megadták magukat.

 

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

Az átmeneti kormány több puccskísérletről is beszámolt, amelyek hátterében állítólag Besír hívei álltak. 2020-ban megpróbálták meggyilkolni Abdalla Hamdok miniszterelnököt Kartúmban.

Besír megbuktatása óta az úgynevezett szuverén tanács vezeti Szudánt, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Választások 2024-ben várhatók.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (MTI, Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑