Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 08. 15.

Katonákat küld Franciaország a görög-török konfliktus térségébe

2020. 08. 15.

Franciaország kiállt Athén mellett Görögország és Törökország egyre élesedő konfliktusában. Emmanuel Macron francia elnök aggasztónak nevezte a helyzetet, és Ankarát vádolta meg a két ország közötti viszony elmérgesítésével.

Macron a Twitteren bejelentette, hogy ideiglenesen tovább erősíti a francia katonai jelenlétet a Földközi-tenger keleti medencéjében. Bejegyzését francia és görög nyelven is közzétette, alább a francia verzió olvasható:

A páfoszi légibázison két hete állomásoznak francia vadászgépek egy Ciprus és Franciaország közötti védelmi megállapodás miatt, de már a Lafayette fregatt is megérkezett a térségbe, sőt, csütörtökön közös hadgyakorlaton vett részt a görög hadsereg alakulataival.

Törökország szintén hadihajókat küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe, hogy az Oruç Reis nevű kutatóhajót kísérjék, amely athéni értesülések szerint csütörtökön ismét a görög kontinentális talapzat felé vette az irányt, hogy olaj- és gázmezők után kutasson.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő televíziós beszédben ítélte el a török műveleteket a vitatott hovatartozású területeken:

„Elkötelezettek maradunk a nemzetközi jog mellett, és valljuk, hogy diplomáciai úton a legösszetettebb vitákat is meg lehet oldani. Mi soha nem fogjuk eszkalálni a konfliktust. De az önmegtartóztatás politikája mellett egyetlen provokációt sem hagyunk válasz nélkül.”

Folyik a diplomáciai háború
Görögország diplomáciai úton igyekszik megakadályozni, hogy Törökország tovább folytassa a tenger alatti olaj- és földgázmezők feltárását abban a zónában, amelyet mindkét állam magáénak követel.

Egyiptommal sikerült is megegyezniük a közös tengeri határok szerződésbe foglalásáról, Nikosz Dendiász külügyminiszter pedig előbb Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, majd Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel fog tárgyalni a kérdésről.

Pénteken, az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén is téma lesz a viszály a libanoni és a belorusz válság mellett. Recep Tayyip Erdoğan török elnök eközben a görög és a ciprusi kormányt okolja a helyzetért, és uniós vezetőkkel, köztük Angela Merkel német kancellárral készül egyeztetni.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑