Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 08. 09.

Kelet-Európából származó fegyverek jutottak a terroristákhoz

2016. 08. 09.

Brüsszel vizsgálatot indít, miután balkáni oknyomozó újságírók egy csoportja szerint Európa 2012 óta csaknem 1,2 milliárd euró értékű fegyvert juttatott a közel-keleti konfliktuszónákba.

A balkáni és európai országok lezárták a migrációs útvonalat, de a Közel-Keletre vezető, meglehetősen jövedelmező fegyverkereskedelmi útvonal nyitva maradt – fogalmaz közös jelentésében a Balkáni Oknyomozó-újságírói Hálózat (BIRN) és a szarajevói székhelyű Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szervezet. A készítők a „gyanúsított” országokat is megnevezik, szerintük Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária az a nyolc állam, amelyek a szíriai polgárháború kirobbanása óta nagy mennyiségű fegyvert juttattak el Jordániának, Szaúd-Arábiának, Törökországnak és Jemennek, ahonnan ezek egyenesen Szíria csatamezeire kerültek. A legnagyobb részt Horvátország vállalhatta, Zágráb 302 millió euróval, míg a sor végén kullogó Montenegró „mindössze” hárommillióval járult hozzá a nemzetközi fegyverkereskedelemhez. A legtöbb szál Szaúd-Arábiába vezet, az öbölállam a BIRN adatai alapján 829 millió euró értékben vásárolhatott hadi anyagot Európából. A jelentés írói szerint az is lehetséges, hogy a valóságban sokkal nagyobb számokról van szó.

Horvát, cseh, montenegrói, szerb és szlovák kormányzati forrásokra hivatkozva a dokumentum leszögezi: adott államok meggyőződése, hogy a nemzetközi kötelezettségeikkel összhangban cselekedtek, hiszen Rijád például egyetlen tiltólistán sem szerepel. Máskor a megszólaltatott források arra hivatkoznak, hogy nem tehetnek róla, amennyiben a fegyverek rossz kezekben kötnek ki. A BIRN és az OCCRP többek között azzal vádolja a balkáni és kelet-európai államokat, hogy a haszonszerzés érdekében iszlamista szervezeteket – köztük az Iszlám Államot – is felfegyvereznek.

„Tudunk az Európa és a Közel-Kelet közötti fegyverkereskedelemről szóló jelentésekről, amelyek többek között feltételezik, hogy az iszlamista szervezetek kezébe is jut a fegyverekből. Vizsgáljuk az ügyet” – fogalmazott az EU részéről Maja Kocijancic. A bizottsági szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a vádak milyen hatással lesznek a balkáni országok potenciális uniós csatlakozására. Mint mondta, a szervezett bűnözés elleni harcot – ahova a fegyvercsempészet is tartozik – nagyon komolyan veszik Brüsszelben.

Összesen 4700 tonnányi fegyvert szállítottak Kelet-Európából szaúdi közvetítéssel Jordánián és Törökországon keresztül Szíriába.

keurópafegyver

Orientalista.hu – Magyar Idők nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑