Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 04. 25.

Kemény fellépést ígér Kairó az április 25-re tervezett tüntetésen

2016. 04. 25.

Óva intette az egyiptomiakat Magdi Abdel-Gaffár belügyminiszter vasárnap attól, hogy részt vegyenek az április 25-re tervezett tüntetéseken, és kemény fellépést ígért a rendbontókkal szemben.

A demonstrációkon Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök azon döntése ellen tiltakoznának, amelynek értelmében Kairó átengedi a két lakatlan, de stratégiai szempontból fontos Vörös-tengeri sziget, Tiran és Szanafir feletti fennhatóságot Szaúd-Arábiának.

A titkos tárgyalások alatt született, majd a szaúdi király kairói látogatása során bejelentett döntés hatalmas felháborodást váltott ki Egyiptomban. Április 15-én két éve nem látott méretű tüntetések voltak Kairó belvárosában és máshol az országban; emberek százai követelték “a rendszer megbuktatását”.

A hétfőre tervezett megmozdulásokra készülve a biztonsági erők aktivisták tucatjait tartóztattak le. Voltak akiket a kairói belvárosban található kávézókban csütörtökön tartott rendőri razziák során vettek őrizetbe, másokat otthonukból hurcolták el péntek hajnalban.

“A minisztérium keményen fellép minden olyan megmozdulással szemben, amelynek célja a nemzetbiztonság megingatása, és megvéd minden létfontosságú állami és rendőri létesítményt” – figyelmeztetett a belügyminiszter azután, hogy megbeszélést tartott magas rangú biztonsági tisztségviselőkkel.

Közölte, bízik abban, hogy az emberek elég bölcsek, és nem vesznek részt a demonstrációkon.

Az Akabai-öböl bejáratában fekvő két sziget, Tírán és Szanáfír felügyeletét 1950-ben adta át Egyiptomnak Szaúd-Arábia, mivel attól tartott, hogy a két évvel korábban alapított Izrael elfoglalja azokat.

Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael a Sínai-félszigettel együtt az említett szigeteket is elfoglalta, amelyek 15 évvel később, az egyiptomi-izraeli békeszerződés nyomán kerültek vissza Kairó felügyelete alá.

A mostanra tervezett tüntetések napján, április 25-én az egyiptomiak pont a Sínai-félsziget felszabadulását ünneplik.

Egyiptomban szigorú jogszabályok korlátozzák a tüntetések jogszerű megtartását. A megkötések azután léptek érvénybe, hogy Sisi – akkor még a hadsereg főparancsnokaként – 2013 nyarán elmozdította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A vonatkozó törvény megszegése miatt számos aktivistát ítéltek több éves börtönbüntetésre.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑