Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2016. 03. 31.

Kényszermunkára épül a katari futball-vb

2016. 03. 31.

Kényszermunkásokat alkalmaznak Katarban a labdarúgó-világbajnokság stadionjainak építésekor – állítja az Amnesty International (AI).

A jogvédő szervezet szerint a külföldi vendégmunkások élete rémálom az arab olajemírségben, ahol a 2022-es vb létesítményein dolgoznak. Nyomorúságos körülmények között laknak, emberhez méltatlanul bánnak velük, kizsákmányolják őket, gyakran nem fizetik ki a bérüket, az elégedetlenkedőket pedig nem engedik hazautazni.

A jogvédők 132 vendégmunkás tapasztalatait összegezték jelentésükben; többségük Indiából, Nepálból vagy más szegény ázsiai országokból érkezett Katarba.

“Egy olyan országnak ítélték a rendezést, ahol szisztematikusan megsértik a vendégmunkások jogait. A FIFA-nak tennie kell ez ellen, hiszen ezek a jogtalanságok mind összefüggenek a világbajnoksággal.”

Keményen bírálta az AI a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) is, amely közönyösen szemléli, hogy a 2022-es világbajnokság „az emberi jogok megsértésére épül”.

„A FIFA sokat tehetne, hiszen felelőssége van” – mondta Audrey Gaughran, a jogvédő szervezet igazgatója. – A futball-világbajnokság óriási üzlet. Egy olyan országnak ítélték a rendezést, ahol szisztematikusan megsértik a vendégmunkások jogait. A FIFA-nak tennie kell ez ellen, hiszen ezek a jogtalanságok mind összefüggenek a vb-vel.

A szervezet felszólította a vb szponzorait, köztük az Adidast, a Coca Colát és a McDonald’s-t, hogy lépjenek fel a visszaélések ellen.

A katari hatóságok vizsgálatot ígértek az ügyben, habár tavaly már jelentős változásokat ígértek, de mindebből alig látszik valami. A létesítmények 200 milliárd dollárba kerülnek, a következő években várhatóan 36 ezer munkás dolgozik majd az építkezéseken.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑