Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 04. 10.

Kényszermunkára ítéltek egy ex-minisztert

2016. 04. 10.

Terrorizmus vádja miatt ítélték el Michel Szamaha Szíria-barát libanoni exminisztert.

Michel Szamaha libanoni politikust azzal vádolják, hogy robbanóanyagot szállított, amellyel szíriai tisztségviselők felbujtására merényletet akart elkövetni Libanon területén. A kényszermunka mellett megfosztották polgári jogaitól is.

Mivel Szamaha büntetésének egy részét már letöltötte, nagyjából még hét év vár rá a rácsok mögött. A volt tárcavezető viszonylag olcsón megúszta, ugyanis az ügyész halálbüntetés kiszabását szorgalmazta. Szamahát egy katonai bíróság az ismertetett okok miatt már tavaly májusban 4 és fél év elzárásra ítélte, illetve visszavonhatatlanul megfosztotta őt polgári és politikai jogaitól. Az ítéletet azonban annak enyhesége miatt a legfelsőbb bíróság később megsemmisítette.

2015. február 16.-án kórházba szállítása közben Szamaha ellen sikertelen merényletet követtek el. 2016. január 14.-én 100 000 dollár óvadékért cserébe szabadlábra helyezték.

Az egymással szomszédos Libanon és Szíria történelme szorosan összefonódik, hiszen 1920-ig területileg egyetlen egységet alkottak. A francia gyarmati rendszer hasított ki Szíriában egy területet, amit Nagy Libanonként majd Libanonként nevezett el, ezzel egy külön gyarmatot hozott létre.  A határmentén családok és települések szakadtak ketté . A függetlenség után egészen az 50-es évekig, elejéig még közös pénznemet használt a két ország. A mesterségesen létrehozott Libanon gazdaságilag mindig is függött Szíriától. Katonai és politikai szempontból Szíria erős befolyással bír az országban.

Szíria nagy szerepet játszott a libanoni polgárháború  befejezésében. A szíriai hadsereg jelenléte az országban leállította az egymással harcoló frakciókat illetve megállította az izraeli megszállást ami egészen a fővárosig terjed majd visszahúzódott Dél-Libanonba. A szíriai kormány és a  hadsereg támogatta a déli-libanoni ellenállási mozgalmakat (Hezbollah, Amal, SSNP) akik felvették a harcot a megszálló izraeli erőkkel. A Hezbollah gerillaharcának köszönhetően 2000-ben Izrael kénytelen volt kivonulni Libanonból.

Az elmúlt évtizedekben egyre nőt a szaúdi befolyás az országban. Főként az észak libanoni szunniták sorakoztak a szaúdiak mögé akik dollár milliárdokkal támogatták a szalafista mozgalmakat. Ezzel párhozamban nőtt a Szíria ellenes erők tábora is. 2004-ben  Rafic Haririt ex-miniszterelnök ellen merényletet követtek el. A szír ellenes erők és a nyugati hatalmak Damaszkuszt vádolták meg a robbantás elkövetésével. Bár Hariri szaúdi-libanoni állampolgárság és Rijad előrenyúlt csápja volt Libanonban,  Szíriának mégsem állt érdekében egy ilyen merényelt bármikor előidézhetett volna egy újabb polgárháborút ami könnyen átterjedhetett volna Szíriára.  Nyugati nyomásra a szíriai hadsereg kénytelen volt kivonulni Libanonból ami mindenképp Izraelnek és Szaúd-Arábiának kedvezett.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑