Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2018. 09. 02.

Keresztény és muszlim gyermekek közösen énekelnek a békéért és az együttélésért

2018. 09. 02.

A Jordán Caritas és a Szalézi nővérek támogatásával indult el a projekt, amelyben 40 gyermek, közülük 20 Jordán keresztény és 20 szíriai muzulmán menekült vesz részt két csoportra osztva. Az egyik csoport tagjai énekelnek, míg a másik csoport tagjai gondoskodnak a zenekari kíséretről.

A projekt júniusban vette kezdetétét hetente három alkalommal, majd az összejövetelek száma júliusban heti négy alkalomra emelkedett. A cél az, hogy létrehozzunk egy vegyes kórust.

A Jordán Caritas elindított egy oktatási projektet, amelynek során a gyermekek ének-zene és hangszeres oktatásban részesülnek. A projekt hosszú távú célja az, hogy a zenén keresztül terjesszék a béke és együttélés üzenetét a Közel-Keleten és az egész világon, a barátság és a szolidaritás kötelékének fokozatos megerősítésével.

20 Jordán keresztény és húsz muszlim menekült gyermek találkozik június óta hetente háromszor az ének-zene és fuvola órákon. Az új kórus alapítóinak célkitűzése a béke üzenetének “fiatal szíriai muszlim menekültek” bevonásával történő terjesztése határon innen és határon túl.

A gyermekeket két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai énekelnek, a másik csoport tagjai pedig hangszerrel kísérik őket. Bár a nyári hőség miatt nehezebben megy a koncentráció, a tanulás öröme feledteti a kánikula okozta kellemetlenségeket.

A tanárok azt mondják, hogy a növendékek szépen lassan kezdik elsajátítani a fuvolajáték alapjait, technikai aspektusait, megismerni a különböző hangtónusokat és intenzitást. Az énekes növendékek vokalizációs gyakorlatokon keresztül képezik hangjukat.

Bár a jövő művészei még csak most indultak el pályájukon, azonban az már látható, hogy ígéretes tehetségek. A helyi Caritasnak köszönhetően a zeneórák június óta ingyenesek, ráadásul júliusban már hetente négyszeri alkalommal tartottak összejöveteleket.

Mind a jordániai keresztény, mind a szíriai muszlim gyermekek igen kedvezőtlen anyagi hátérrel rendelkeznek, így ez az invenciózus kezdeményezés mindenki számára kiváló lehetőség arra, hogy tanulhasson valami újat. Továbbá hatékony segítséget nyújt a menekült gyermekek és szüleik integrációjában is.

Az ENSZ becslései szerint Jordániában mintegy 600 000 menekült tartózkodik. A jordániai hatóságok szerint a menekültek száma ennél jóval magasabb, több, mint 1,4 millió, ami megegyezik a jordániai lakosság 20 százalékával. A menekültek egyötöde az Azraq és Zaatari menekülttáborokban tartózkodik Észak-Jordániában, míg a többiek az ország városaiban élnek.

A helyi Caritas korábban döntő szerepet játszott azoknak az iraki keresztényeknek a támogatásában is, akik 2014 nyarán érkeztek Jordániába, miután az Iszlám Állam elfoglalta Moszult és Ninivét.

A Segítő Szűz Mária Leányai Szalézi nővérek (Don Bosco nővérek) szintén a kezdeményezés mögött állnak. Egyik nővérük véleménye szerint, a kórus célja, hogy a “béke és a harmónia” üzenetével hidat teremtsen a keresztények és a muszlimok között a zene „kifejezésekkel teli” nyelvén keresztül.

A cél az, hogy létrejöjjön egy vegyes kórus, és tagjainak folyamatosan biztosított legyen a képzése, hogy egy nap majd önállóan is felléphessen akár szabadtéri rendezvényeken akár színházakban.

Néhány projektben résztvevő tanár a “Szerelem forrása” nevezetű kórus tagja, amely már az ország határain kívül is hírnevet szerzett, pontosan tagjai eltérő vallási hátterének köszönhetően.

Ez a kezdeményezés jól mutatja a keresztény közösség és a kormányhatóságok elkötelezettségét, a két nagy monoteista vallás hívőinek megfelelő integrációja és békés együttélése iránt.

Sőt, az elmúlt év szeptemberében Ammanban megtartott közel-keleti egyházak találkozóján a Hasemita Királyságot pozitív példaként említik egy olyan régióban, amelyet egyébként erőszak, háborúk és szélsőségesség jellemez.

Az ország békéje és stabilitása azonban rendkívül ingatag talajon egyensúlyoz, és fennáll a veszély, hogy bármikor összeomolhat. Egyre nő ugyanis az ellentét a szekuláris állam támogatói, és a világi állam „muszlim vallási vonalak mentén- az Iszlám jogrend szerint működő állammá történő átalakításának hívei között.

Orientalista.hu – Vivkamar, Asianews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑