Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 03. 05.

Keresztény iskolát adott át Irakban a magyar küldöttség

2018. 03. 05.

Magyar támogatásból épült egy keresztény iskola a kurd régióban.

Magyar segítséggel épült általános iskolát adtak át hétfőn az észak-iraki kurd régió székhelyén. A nagyjából 350 millió forintos beruházás felét a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház állta. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett rá, hogy ez a fajta segítségnyújtás illeszkedik a magyar kormány bevándorláspolitikájába.

— Itt volt egy nagyon súlyos háború, innen indulhatnak menekülthullámok, és mi azt az elvet követjük, hogy ne a bajt hozzuk Európába, különösen Magyarországra, hanem segítsünk ott, ahol a baj keletkezett, és a legnagyobb segítség az mindig az oktatás – mondta Balog Zoltán.

Irakban jelentős keresztény kisebbség él, de sokan közülük a keresztényüldözés miatt menekülni kényszerültek, például a kurd területekre, ahol most emiatt óriási szükség van oktatásra, infrastruktúrára. Az iskolában muszlim gyerekek is tanulnak majd.

— A Szűz Mária iskola egy újabb reménysugár, a mi elkötelezettségük, és a válaszunk az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által gerjesztett erőszakra és a keresztényüldözésre – mondta Basár Warda, az iskolát működtető káld katolikus egyház püspöke.

Balog Zoltán később a keresztények lakta Teleszkof faluba is ellátogatott, ahol ezer család lerombolt otthonát építették újjá — szintén magyar segítséggel.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑