Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 10. 25.

Keresztény szerzeteseket vertek az izraeli rendőrök Jeruzsálemben (képek, videó)

Az izraeli rendőrök egy kopt szerzetest brutálisan megvertek többeket pedig letartóztattak Jeruzsálemben a Szent Sír Bazilika előtt található téren. A kopt szerzetesek az ellen tiltakoztak, hogy az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság előzetes bejelentés nélkül munkásokat hívott a Bazilikához, hogy előre nem egyeztetett felújítási munkálatokat végezzenek.

A Szent Sír Bazilika azon a helyen épült ahol annak idején Jézus Krisztust keresztre feszítették. Az épületen az örmény, a katolikus és a görög ortodox egyház osztozik, de a bazilikának vannak olyan külső részei, melyek a koptokhoz tartoznak és egyiptomi, valamint etióp szerzetesek teljesítenek szolgálatot.

.

A Szent Sír Bazilika bármely részének felújításához azonban az összes jelen lévő egyház beleegyezése szükséges és a zsidó állam nem szólhat bele az épülettel és az egyházakkal kapcsolatos ügyekbe.

A bazilika vallási autonómiáját még annak idején Szaladin szultán biztosította a XII. században és ezt a muszlim uralkodók  betartották. Még az után is megmaradt ez az autonómia miután az izraeli hadsereg 1967-ben elfoglalta Jeruzsálem óvárosát, ahol a Szent Sír Bazilika található.

Az utóbbi években azonban a szélsőséges, és mélyen keresztény gyűlölő izraeli pártok (Sasz Párt, Yisrael Beitenu, stb.) egyre több verbális támadást intéztek Szentföldön élő keresztények ellen.

A megszállás alatt lévő területeken élő szélsőséges zsidó telepesek azonban tettlegesen is támadják a kereszténységet, ugyanis gyakran támadnak meg templomokat, melyeket felgyújtanak, vagy keresztény gyalázó szövegeket firkálnak rájuk.

A keresztényellenesség azonban néhány hónapja a a politika szintjén is megmutatkozott, ugyanis az izraeli parlament elfogadott egy olyan törvényt, mely adó fizetésére kötelezi a keresztény egyházakat, sőt kilátásba helyezte bizonyos egyházi ingatlanok államosítását.

A Palesztin Hatóság egyik vezető politikusa Saeb Erekat tiltakozását fejezte ki a keresztényeket ért támadás miatt és hazugnak nevezete Benjamin Netanyahut, aki korábban kijelentette, hogy megvédi a keresztény közösséget Izraelben.

..Elítéljük azt a brutális támadást, melyet az izraeli megszálló erők követtek el a kopt szerzetesek és a közösségük más tagjai ellen. Ez az erőszakos cselekmény az után történt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben található Szent Sír Bazilika bejáratánál, miután egy héttel ezelőtt Netanjahu miniszterelnök azt hazudta, hogy Izrael megvédi a keresztényeket.,,

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: Times of Israel

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑