Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 10. 25.

Keresztény szerzeteseket vertek az izraeli rendőrök Jeruzsálemben (képek, videó)

2018. 10. 25.

Az izraeli rendőrök egy kopt szerzetest brutálisan megvertek többeket pedig letartóztattak Jeruzsálemben a Szent Sír Bazilika előtt található téren. A kopt szerzetesek az ellen tiltakoztak, hogy az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság előzetes bejelentés nélkül munkásokat hívott a Bazilikához, hogy előre nem egyeztetett felújítási munkálatokat végezzenek.

A Szent Sír Bazilika azon a helyen épült ahol annak idején Jézus Krisztust keresztre feszítették. Az épületen az örmény, a katolikus és a görög ortodox egyház osztozik, de a bazilikának vannak olyan külső részei, melyek a koptokhoz tartoznak és egyiptomi, valamint etióp szerzetesek teljesítenek szolgálatot.

.

A Szent Sír Bazilika bármely részének felújításához azonban az összes jelen lévő egyház beleegyezése szükséges és a zsidó állam nem szólhat bele az épülettel és az egyházakkal kapcsolatos ügyekbe.

A bazilika vallási autonómiáját még annak idején Szaladin szultán biztosította a XII. században és ezt a muszlim uralkodók  betartották. Még az után is megmaradt ez az autonómia miután az izraeli hadsereg 1967-ben elfoglalta Jeruzsálem óvárosát, ahol a Szent Sír Bazilika található.

Az utóbbi években azonban a szélsőséges, és mélyen keresztény gyűlölő izraeli pártok (Sasz Párt, Yisrael Beitenu, stb.) egyre több verbális támadást intéztek Szentföldön élő keresztények ellen.

A megszállás alatt lévő területeken élő szélsőséges zsidó telepesek azonban tettlegesen is támadják a kereszténységet, ugyanis gyakran támadnak meg templomokat, melyeket felgyújtanak, vagy keresztény gyalázó szövegeket firkálnak rájuk.

A keresztényellenesség azonban néhány hónapja a a politika szintjén is megmutatkozott, ugyanis az izraeli parlament elfogadott egy olyan törvényt, mely adó fizetésére kötelezi a keresztény egyházakat, sőt kilátásba helyezte bizonyos egyházi ingatlanok államosítását.

A Palesztin Hatóság egyik vezető politikusa Saeb Erekat tiltakozását fejezte ki a keresztényeket ért támadás miatt és hazugnak nevezete Benjamin Netanyahut, aki korábban kijelentette, hogy megvédi a keresztény közösséget Izraelben.

..Elítéljük azt a brutális támadást, melyet az izraeli megszálló erők követtek el a kopt szerzetesek és a közösségük más tagjai ellen. Ez az erőszakos cselekmény az után történt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben található Szent Sír Bazilika bejáratánál, miután egy héttel ezelőtt Netanjahu miniszterelnök azt hazudta, hogy Izrael megvédi a keresztényeket.,,

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: Times of Israel

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑