Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2016. 07. 27.

Keresztény templomokat támadtak meg Erdogan hívei

2016. 07. 27.

Iszlamisták támadtak meg keresztény templomokat Malatya tartománybeli Trabzon városában. 

A sikertelen katonai puccskísérlet után Törökországban megszaporodtak a vallási és etnikai kisebbségek elleni atrocitások. Erdoganhz hű  iszalmista vallási vezetők a mecsetek müezzinjéből szólították az híveiket, hogy vonuljanak ki az utcákra és torolják meg a puccsistákat.

A kisebbségek ellen elkövetett atrocitásokról mélyen hallgatnak a török médiumok, és csak utólag szivárognak ki információk a támadásokról. – közölte az aleteia.org

Múlthét csütörtökön iszlamisták  ezrei vonultak Trabzon utcáira, Erdogan éltették és iszlamista mottókat skandáltak.

“Allahu Akbar” kiáltással a tömeg megtámadta a város protestáns templomát, és betörtént az összes ablakát.

Egy másik iszlamista csoport akik főként a szélsőséges MHP híveiből  kerültek ki megtámadták a  Szűz Mária templomát. Trabzon katolikus temploma több helyen is megrongálódott- közölte aclarionproject.org.

Már többször is öltek meg keresztényeket 

Nem ez az első esett, hogy Trabzonban támadás éri a keresztény intézményeket.

2006. február 5.-én megölték a Szent Mária templom egyik papját. A 61 éves Andrea Santoro atya térden állva imádkozott a templom oltára előtt amikor is egy iszlamista a háta mögé állt és fejbe lőtte.

2007. április 18.-án három keresztényt raboltak el a városban.  Egy keresztény könyvkiadó három alkalmazottjainak holtestjeire napokkal később leltek rá. A megkínzott keresztényeknek megkötözték a kezeiket és lábaikat, majd torkukat elvágták.

Államilag üldözik az egyházat

Mivel a protestáns egyház nem történelmi egyház Törökországban, ezért az állam nem ismeri el annak létjogosultságát. Bár a város protestáns gyülekezete 1990-ben alakult meg, csak 2004.-ben tarthattak Istentiszteletet a templomban, addig egy lakásban voltak kénytelenek imádkozni a hívők. A török állam azóta sem hajlandó elismerni az egyházat.

Történelmi múltja van a keresztényüldözésnek

A keresztények szisztematikus üldözése és diszkriminációja miatt az anatóliai térségben alig maradtak keresztények.

Száz évvel ezelőtt a térség lakosságának többsége keresztény volt. 1915-től kezdve szisztematikusan irtották az örmény és szír lakosságot. A görög kisebbség “szerencsésebbnek bizonyult őket deportálták a térségből.  Anatólia korábban a korai kereszténység egyik bölcsője volt.

A több milliós anatóliai keresztény közösség mára teljesen eltűnt a mostani lakosság alig egy százalékát teszi ki. Templomok kolostorok százai állnak üresen, vagy átalakították mecsetté.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑