Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 10. 16.

Keresztények a török légicsapás első áldozatai (képek,videó +18)

2019. 10. 16.

Sokan megsebesültek és két keresztény család életét vesztette  Kamishliban, miután a török légierő megelőző csapást mért a szíriai város főként keresztények lakta negyedére.

Múlthét szerdán a Recep Tayyip Erdogan elrendelte a török offenzíva elindítását Észak-Szíriában. A török légierő megelőző csapásokat mért számos kurdok által ellenőrzött településre köztük a húszezres keresztény közösséggel rendelkező Kamishli városra.

A légicsapások nem kímélték a főként szír, asszír és örmény keresztény családok lakta Al-Bashírija negyedet sem.

.

A szerda esti török légicsapásokban legalább hat civil meghalt. A helyi források szerint  a támadások után több tucat ember megsérül. A sebesültek között volt egy asszír keresztény család. Fadi Sabri Habsotout, feleségét és két gyerekét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de az orvosok már nem tudtak segíteni a családfőn.  A török bombázások után a romok között egy keresztény édesanya  és három gyerek holtestére bukkantak. Azonosításuk még nem történt meg.

A brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights szerint  Kamisliben két szír keresztény lakos halt meg, valamint egy kétgyermekes család, egy kisgyerek Nyugat-Kamisliben és egy férfi a Tal-Abjad város melletti faluból.

.

Kamishli az egyik legsűrűbben lakott város a térségben, amelyet a kurdok ellenőriznek, de ahol ugyanakkor a szíriai hadsereg is kiterjedt területet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük a repülőteret is.

A török támadás nem kíméli a Khabour folyó menti asszír keresztény falvakat sem. A helyi keresztény források szerint a legtöbb légicsapást Tal Tamr település szenvedte el. Áldozatokról  és sebesültekről még nem érkezett hír.

1923-as francia-török egyezmény alapján Észak-Szíriát az újkori Törökországhoz csatolták. A 1914-es oszmánok által elkövetett keresztény népirtásból megmenekült szírek a határ túloldalán Nusaybin városba rekedtek. Egy részük átmenekülve Szíriába a húszas harmincas években megalapították Kamishli városát aminek többségében keresztény lakossága volt. A  helyi keresztények a mostani török támadást a száz évvel ezelőtti keresztény népirtás folytatásának tekintik.

A XX. század viharos konfliktusai és a 2011-ben kitört szíriai konfliktus miatt sok keresztény család hagyta el a várost.

Ennek ellenére a helyben maradt keresztény férfiak a damaszkuszi vezetés támogatásával megalapították a saját önvédelmi szervezetüket a Sutoro-t és a Suryoyo-t. A két fegyveres alakulat  kilenc éven keresztül sikeresen megvédte a város keresztény negyedeit  az iszlamista csoportoktól, illetve több hadműveletben is részt vett, ami az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen indítottak a szíriai hadsereg katonái.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑