Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 10. 08.

Keresztények csatlakoznak a Hezbollahhoz, hogy harcoljanak az ISIS ellen Libanonban

2015. 10. 08.

Rift Nasrallah katolikus üzletember szerint nagyon veszélyes helyzetben vannak, a libanoni keresztények és másra nem számíthattak csak a Hezbollahra.

Nyilatkozatában azt mondta: A Hezbollah az egyetlen, aki megvéd minket. Ne is titkoljuk tovább. A Hezbollah az egyedüli, aki kiáll a hadsereg mellett.

Az Irán által támogatott síita muszlim militáns ellenállás, akit az USA hírszerzése sok éve a terrorcsoportok listáján tart nyilván, keresztényeket tanít harcolni az Iszlám Állam ellen. Libanoni és a közel keleti hívők szerint az új és szokatlan szövetségesek elfogadják őket olyannak amilyenek.

Idézve libanoni forrásokat, Joseph Farah G2 Bulletinje azt írja keresztény falvak a Libanonban található Bekaa Völgy környékén milíciákba szerveződnek, hogy csatlakozzanak a Hezbollah Iszlám Állam elleni harcához valamint az Al Kaida szíriai és libanoni szárnya elleni küzdelemhez.

Rifit Nasrallah egy katolikus üzletember, aki tagja a milíciáknak, és az Iszlám Állam ellen küzdenek Ras Baalbekben. Az International Business Timesnak adott interjújában magyarázta el ezt a különleges szövetséget.

 Rifit Nasrallah szerint a Hezbollah nem akarja őket iszlámra téríteni vagy a saját ideológiájukat rájuk kényszeríteni.

’’Elfogadnak minket olyannak amilyenek vagyunk.” –mondta. Nem kényszerítenek ránk semmit. Amikor csak alkalom adódik, eljönnek a gyermekeink születésnapjára. Az emberek itt elfogadják a tényt, hogy a Hezbollah jön és segít. A szokatlan szövetség a keresztények és a Hezbollah között teljesen más, mint amit a két csoport közötti kapcsolatról terjesztenek a régióban.

A Hezbollah Irán egyik legerősebb proxyja Libanonban és mindig is kulcs faktor volt Bashar Al-Assad Szíria elnökének hatalomban való tartásában.

Ras Baalbek védelme a csoport elsődleges célja, mert ha a terület elesne és az ISIS kezére kerülne, az a síita falvakat közvetlen veszélynek tenné ki. Ennek eredményeként a Hezbollah kemény erőfeszítéseket tett, hogy jó kapcsolatot létesítsen a keresztényekkel. A csoport Szíriában is képzett ki keresztényeket, hogy mellettük harcoljanak az Iszlám Állam ellen.

A Hezbollah főtitkára Sayed Hassan Nasrallah egy beszédében azt mondta: „Nem egy feltételezett veszélyről beszélünk, egy olyan fenyegetésről beszélünk, ami létezik minden órában minden nappal minden éjjel. Majd hozzátette azt is, hogy fegyveres csoportok folyamatos támadást intéztek Libanon területén belül mialatt több tucat libanoni katonát és rendőrtisztet túszként tartanak fogva.  Állandó megoldásra van szükségünk”.

A Times of Israel jelentése szerint az USA márciusban levette Iránt és a Hezbollahot az USA-t fenyegető terror veszély listájáról, az Iszlám Állam elleni kampányából kifolyólag.

Hiszünk abban, hogy ez a diplomáciai érdekek kombinációjából (USA-Irán nukleáris tárgyalások), eredményeztethető és Irán segíthet legyőzni az Iszlám Államot Szíriában és Irakban és még más dzsihádista csoportok ellen is segítségükre lehet a közel keleten,  mondta egy  nem titkosított elemzésben a Meir Amit Hírszerzési és Terrorizmus Információs központ.

A Védelmi Hírszerzési Ügynökség egy másik amerikai testület ugyanakkor azt állítja, hogy mind Irán mind a Hezbollah még mindig fenyegetés az országra.

’’ A libanoni Hezbollahés az Iszlám Forradalmi Gárda Irán külpolitikájának az eszközei és képessé teheti Iránt, hogy hatalmi befolyást gyakoroljon Irakban, Szíriában és azon túl.” –jegyezte meg a testület egy februári közleményében.

A Hezbollah folytatja Szíria elnökének támogatását, a szír kormányerők katonai támogatását. A Hezbollah kiképzői és tanácsadói Irakban segíti az iraki és iráni síita milíciák harcát a vahabita szélsőségesek ellen.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑