Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 12. 01.

Keresztények és muszlimok együtt készülnek a karácsonyra

2017. 12. 01.

2012 óta 2017-ben lesz másodszor békés karácsony a szíriai Aleppóban. A maronita keresztények az óváros Szent Éliás katedrálisának romjai között ünneplik meg Jézus születését. A székesegyház már a tavalyi ünnepen is zsúfolásig megtelt.

De sok muszlim velük együtt üli meg a karácsonyt. Ők is fát állítanak, sőt apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak.

„A karácsony az év legszebb ünnepe. Ilyenkor mind együtt örülünk. Nekünk nem kell bizonygatnunk az együttélést, hisz egyetlen nép vagyunk. Összetartozunk”

 – mondja egy muzulmán nő.

Irakban (Moszul, Bartella, Baqofa) viszont most is életveszélyes a helyzet, ezért az elmenekülteknek még nem tanácsos hazatérni.

„A karácsonyi örömünket üröm keseríti meg. Szörnyű látni, hogy a saját honfitársaink meggyalázták legszentebb helyeinket, mégis boldogok vagyunk, mert végre véget ér a háború. Bár a templom bejáratát fegyveresek őrzik”

– mondja egy moszuli keresztény.

A békés, józan muzulmánok mindig a keresztények mellett álltak. Aleppó imámja nemrég meghívta a helyi katolikus egyházvezetőket és a muszlim sejkeket, hogy együtt kezdjenek hozzá a lerombolt város újjáépítéséhez. Egy szír katolikus férfi ezt mondta:

„Aleppó a miénk, ez pedig itt a mi földünk. Szíria a hazánk, és minden véráztatta röge számunkra szent. Bármikor boldogan meghalnék érte.”

Jean-Clément Jeanbart, a szíriai Aleppó 74 éves melkita görög katolikus érseke alázatos és reményteli szívvel készül a pokoli szenvedésekkel teli háború utáni jobb időkre:

 „A világ keresztényei mindenütt a karácsony szent ünnepét várják, hogy a menny öröme áradjon ki ránk a mostani reményvesztett és szomorú időkben. A testi-lelki gyötrelmek, öldöklés és pusztítás után töltsön el végre minket Szíriában is a karácsony isteni kegyelme és vigasza. Könyörögve kérünk, add meg Urunk nekünk, és a világ összes szenvedő népének a béke és nyugalom ajándékát az újesztendőben!”

„Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakarat embereinek!” (Lk 2,14)

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑