Egyiptom

2016. 05. 27.

Keresztények házait gyújtották fel Egyiptomban

Feldühödött iszlamistákból álló tömeg fosztott ki és gyújtott fel hét, keresztények lakta házat egy Kairótól délre fekvő egyiptomi tartományban – közölte csütörtökön a kopt keresztény egyház helyi szervezete.

A támadás még május 20-án történt, miután a tartomány egyik településén olyan szóbeszédek keltek lábra, amelyek szerint egy keresztény férfi elcsábított egy muszlim nőt.

A szóban forgó keresztény férfi anyját nyilvánosan megszégyenítették a támadók letépve a nő ruháit. A férfi ugyanakkor el tudott menekülni a településről.

A rendőrség mintegy két órával a támadások kezdetét követően érkezett a helyszínre és hat embert őrizetbe vett – mondta Anba Makariosz, Minija tartomány vezető kopt egyházi tisztségviselője. Szerinte a férfi családja a támadásokat megelőző napon értesítette a rendőrséget a muszlim lakosok ellene irányuló fenyegetéseiről.

A túlnyomórészt muszlim vallású Egyiptom 90 milliós lakosságának nagyjából 10-15 százalékát teszik ki a keresztények, akik már régóta az ellenük irányuló diszkriminációra panaszkodnak.

A keresztényellenes atrocitások mögött főként a már betiltott szélsőséges szalafista Muszlim Testvériség áll, akik nem csak a kopt keresztények ellen követnek el támadásokat, de a turisták által kedvelt tengerparti üdülővárosokban is az egyiptomi műemlékek környékén is gyakran hajtottak végre merényleteket.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑