Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 05. 27.

Keresztények házait gyújtották fel Egyiptomban

2016. 05. 27.

Feldühödött iszlamistákból álló tömeg fosztott ki és gyújtott fel hét, keresztények lakta házat egy Kairótól délre fekvő egyiptomi tartományban – közölte csütörtökön a kopt keresztény egyház helyi szervezete.

A támadás még május 20-án történt, miután a tartomány egyik településén olyan szóbeszédek keltek lábra, amelyek szerint egy keresztény férfi elcsábított egy muszlim nőt.

A szóban forgó keresztény férfi anyját nyilvánosan megszégyenítették a támadók letépve a nő ruháit. A férfi ugyanakkor el tudott menekülni a településről.

A rendőrség mintegy két órával a támadások kezdetét követően érkezett a helyszínre és hat embert őrizetbe vett – mondta Anba Makariosz, Minija tartomány vezető kopt egyházi tisztségviselője. Szerinte a férfi családja a támadásokat megelőző napon értesítette a rendőrséget a muszlim lakosok ellene irányuló fenyegetéseiről.

A túlnyomórészt muszlim vallású Egyiptom 90 milliós lakosságának nagyjából 10-15 százalékát teszik ki a keresztények, akik már régóta az ellenük irányuló diszkriminációra panaszkodnak.

A keresztényellenes atrocitások mögött főként a már betiltott szélsőséges szalafista Muszlim Testvériség áll, akik nem csak a kopt keresztények ellen követnek el támadásokat, de a turisták által kedvelt tengerparti üdülővárosokban is az egyiptomi műemlékek környékén is gyakran hajtottak végre merényleteket.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑