Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2015. 05. 31.

Keresztényellenes támadások Pakisztánban

2015. 05. 31.

2013-ban 126 emberéletet követelt egy templom elleni merénylet, 2014. decemberben egy iskola elleni támadásban majdnem 150 ember halt meg. A talibánok 2015. márciusban két templomot rohantak le. Csak az őrök bátorságának köszönhető, hogy nem lett tömegtragédia, a sebesültek száma meghaladja a tízet. A CSI támogatja a sérülteket és az áldozatok hozzátartozóit.

A 200 millió lakosú Pakisztáni Iszlám Köztársaságban nincs megnyugvás. Az iszlámista talibánok kíméletlenül terrorizálják a társadalom gyönge és kiszolgáltatott tagjait. Évek óta hadat viselnek az iskolás gyerekek és a vallási kisebbségek ellen.

2015 március 15. szombat reggelén következett be az újabb merénylet. Lahor – Pakisztán második legnagyobb városa – Jánosváros nevű elővárosában, amely hírhedten nyomorúságos környék, zengett a katolikus Szent János templom és a mindössze 400 méterre lévő anglikán Krisztus templom kórusa. „Hirtelen egy fegyveres fiatalember rohant a bejárat felé – meséli egy szemtanú. – A körülötte állókat fenyegette, majd célba vette az őrt és hidegvérrel fejbe lőtte.

A muzulmán őr megakadályozza a tömeggyilkosságot

Nyilván az volt a terv, hogy a keletkező zűrzavarban több, robbanószerekkel tömött mellényt viselő öngyilkos merénylő észrevétlenül besurran majd a két katedrálisba. Ha sikerül, kitör a tömeghisztéria és a legalább kétezer hívő közül több százan meghaltak volna. Az őrök azonban már a bejáratnál föltartóztatták őket. Életük föláldozása árán megakadályozták a halálraszánt merénylők bejutását mindkét templomba. Ennek ellenére tizenöten vesztették életüket – köztük járókelők és kereskedők az utca túloldalán. A robbanásban több mint hetvenen megsebesültek, és sok volt a csonkolásos sérülés.

Keresztények bosszúból ártatlanokat gyilkolnak

A lahori merénylet mutatja, hogy az iszlámisták véres ámokfutása a 126 áldozatot követelő, 2013 szeptemberében az anglikán templom elleni; majd a 132 muszlim iskolás életét kioltó, 2014. decemberi támadás után is folytatódik, hogy növelje a feszültséget és destabilizálja az egész társadalmat. Mindkét gyilkosság színhelye Pesavár volt. A stratégia úgy látszik, bevált.

Yohana Abadban, ahol legalább egymillió keresztény él, a fölhergelt keresztény fiatalok önbíráskodásba kezdtek, és megöltek két muzulmánt, akikről feltételezték, hogy összejátszanak a terroristákkal – később kiderült, hogy mindketten ártatlanok voltak. A keresztények bosszúja ellentámadást szült, a zavargások pedig a rendőrség brutális beavatkozásához vezettek. Következmény: több tucat keresztény családnak el kellett menekülnie Lahorból.

A CSI gyorssegélye

A merényletet követő napon – Latif atya (nevét megváltoztattuk), a CSI pakisztáni partnere Lahorba utazott. Ellátogatott mindkét templomba, megvigasztalta az áldozatok családjait, és meglátogatta a sebesülteket a városi kórházban. Latif atya fölkereste a merényletben meghalt muzulmánok hozzátartozóit is. Sebastian Shah püspökkel együtt tisztelegtek a fiatal vértanúk emléke előtt, akik saját életüket áldozták azért, hogy mentsék a hívők tömegeit. A CSI 20 millió forint azonnali támogatást nyújtott az érintetteknek.

Orientalista.hu – (CSI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑