Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2016. 09. 23.

Kereszténymészárlás a csempészhajón: 90 évet kaphat a kapitány

2016. 09. 23.

Bíróság elé állították a 2014-ben elindított, migránsokkal teli felfújható csónak kameruni kapitányát, aki a vád szerint vallási tisztogatásba kezdett a Marokkóból Spanyolországba tartó hajóút alatt. A muszlim embercsempész azt állította, hogy a keresztények imája miatt csapott le a vihar hajójukra.

A túlélők ekkor még hallgattak elhunyt társaik halálának körülményeiről, de utólag kiderült, hogy hajóskapitányuk miatt nem merték elmesélni, hogy valójában mi történt a tenger közepén:

Először a katolikus papot dobták be a vízbe

A kameruni kapitány a fejébe vette, hogy a keresztény bevándorlók a hajóút előtti közös imája miatt érte őket utol a vihar. A csoport a vihar után is imádkozni kezdett, és ez még jobban feldühítette a kameruni embercsempészt, aki azt állította, hogy minden egyes imával tovább erősödött a vihar, így intézkedni kezdett – mesélték a túlélők a spanyol hatóságoknak.

Először a csoporttal utazó nigériai katolikus papot ütötte le egy fadeszkával, majd társa segítségével bedobta a tengerbe. Ezután a többi utast is megmotozta, és akinél keresztény jelképet talált, a lelkész után dobta. Öt másik bevándorlót taszított emiatt a tengerbe, és úgy gondolta, mindent megtett, hogy a vihar lecsillapodjon.

Elkapták, 90 évet kaphat

Miután ez nem történt meg, Almeira partjánál őt is őrizetbe vették a spanyol hatóságok. Tárgyalásán az ügyészek azzal érveltek, hogy annak ellenére, hogy nem saját kezűleg végzett a keresztényekkel, tisztában volt azzal, hogy a vízbe dobott áldozatainak esélyük sem volt a túlélésre a vízben. Aki tudott úszni és nem fulladt bele hamar a tengerbe, azzal a víz hőmérséklete végzett.

Így az eredeti embercsempészet vádján kívül vallási megfontolásból elkövetett, hat ember életébe kerülő gyilkossággal is vádolják. Minden egyes megölt utasért 15 évet kaphat, a vallási indíttatással megtoldva összesen 90 év börtönbüntetést kért az ügyészség.

Alain N.B tárgyalása hétfőn kezdődött, és egy hétig tart. Kameruni csempésztársa még azelőtt meghalt, hogy ügyük a bíróság elé kerülhetett volna.

A 2014-es hajóutat két kameruni embercsempész szervezte 50 afrikai migránsnak, akik a marokkói Nador partvidékén szálltak be a gumicsónakba, mellyel Spanyolországban kötöttek volna ki. Az ötven utas közül csak 29-en élték túl a veszélyes utat, a 21 vízbe fulladt migráns között 7 kisbaba is volt. A hajót Almeira partjainál sodródva találták meg a spanyol hatóságok 2014 december 5-én – írja az El País.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, El País)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑