Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2016. 02. 27.

Keresztényüldözés itt és most

2016. 02. 27.

Arra keresem a választ, hogy ha harcba indulnánk, miért is tennénk? Istenért? Hazáért? Családért? Vagy a szabadságért? Az első három értelmezésével külön-külön és együttesen sincs gondom. A szabadság az már „más tészta”.

Odáig rendben, hogy ne legyünk elnyomva mások által. De a mostanában artikulálatlanul üvöltött szabadsággal, a kapcsolatos ténykedésekkel, sőt jogokkal én nem igazán tudok mit kezdeni. Ez az európai szabadság nem egészséges. Egyre inkább deviáns és gyilkos. Akár szó szerint is. Akkora egót növeszt, hogy volt barátok, családtagok, üzlettársak, szerelmek ölik egymást ipari méretekben. Hogy ez nem azért van? Nem azért, mert semmi sem szent? Csak az ego!

A bevándorlási válság arra biztosan jó, hogy Európa önvizsgálatot tartson kereszténység- és humánumügyben. (…) Ha tisztázó erkölcsi megújulás a válság hozadéka, akkor ezen a megszilárdult alapon megmenthetjük az európai keresztény civilizációt. – mondta nemrég egy interjúban Balás Béla püspök. Nem baj, ha ezt most valaki nem érti. Az a baj, ha nem is akarja megérteni. Az a baj, ha a pár hete lezajlott pedagógustüntetésen feltartott egyik tábla szövege – Ki a papokkal az iskolákból! – nem veri ki a biztosítékot a társadalom jelentős részénél. Mert, ahogy ezzel kapcsolatban Balás püspök fogalmazott, az az ötvenes évek hangulatát idézi. Ez se semmi, de szerintem sokkal rosszabbat idéz: a felvilágosodást. Ami ugye úgy volt, hogy papokat és apácákat öltek és betiltották az egyházakat. Kicsit kellemetlen ez az európai értékrend… Ja, hogy nem erre gondolunk! És persze, ma működnek az egyházak, de ismét megkérdezem: hol van ma Isten, a haza és a család? Hát már család sincs elég, csak egyre több harminc éves egyetemista a „mama hotelekben”! Az öntudatos „egyenlő” nőkről ne is beszéljünk. Szabadság…

A szabadság jegyében olvashatók cikkek a megosztó keresztekről? Lehet, hogy még mindig keresztényüldözés folyik Európában? (A kérdés költői. Igen, az!) Érdekes, a mecsetek és zsinagógák sosem zavarják a megosztó keresztekről értekezőket… Viszont ne feledkezzünk meg azon apróságokról se, hogy néhány éve még sportolókat büntettek keresztvetésért, sőt csapat címerekből vettek ki kereszteket. Európai értékrend… Hol van ilyenkor az Amnesztia Internacionális? (Akik amúgy kicsodák?)

Erről jut eszembe, hogy a felvilágosult Nyugaton és a még felvilágosultabb Ámerikában mostanában úgy tesznek, mintha nem akarnák megérteni, mi játszódik le az orosz társadalomban. (Vagy tényleg nem értik? Bár azt sem értik, miért úgy cselekszenek a közép-európai, illetve balkáni országok, ahogy.) Szóval, a „szakértők” írják a jobbnál jobb könyveket Putyinról. Tényleg érdemes őket elolvasni, egy kis vodka sokat segít. Putyin varázs, Putyinizmus, ilyesmi címeik vannak, teljesen a hatása alá kerültek Vlagyimir Vlagyimirovicsnak. Sok minden bántja a szerzőket és sok mindent nem értenek. Ahogy mondani szokás, nem jönnek rá, hogy a kérdéseikben van a válasz. Ami viszont nagyon feltűnő, hogy a templomépítésekkel, illetve az állam és az egyház egyre szorosabb kapcsolatával egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Vagyis, de. A hisztéria szélére kerülnek tőle. Félnek, mint ördög a tömjénfüsttől. (Ül a poén, ismerjék el!) Tudják ők, hogy ez mekkora erő és mit lehet vele kezdeni. Láthatjuk ezt a muszlimokra nézve. Ilyen értelemben hit és hit között nincs különbség. Európa lehet iszlám, zsidó és keresztény, csak hitetlen nem lehet. Mert biztos; a langyosokat kiköpi az Isten.

Orientalista.hu – Vahn Mégh

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑