Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 08. 27.

Kerry és Lavrov maratoni tanácskozást tartott a szíriai helyzetről

2016. 08. 27.

„Tisztább képet” kaptak a külügyminiszterek.

Sikerült „tisztább képet” kapni arról, hogy Washington és Moszkva miként lépjen tovább a szíriai helyzet rendezése útján, de a részletekről a két ország szakértői a jövő héten folytatják az egyeztetéseket – ennyit árult el csupán Genfben tartott közös sajtóértekezletén John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután pénteken mintegy tíz órán keresztül, késő estig tanácskozott erről a témáról.

A Reuters hírügynökség tudósításában azt írta: az Egyesült Államoknak és Oroszországnak pénteken nem sikerült áttörést jelentő megállapodást tető alá hozni például arról, hogy miként váltsák valóra az ENSZ javaslatát, miszerint Aleppónál tartsanak 48 órás fegyvernyugvásokat az ostromlott észak-szíriai városban rekedt civilek segélyszállítmányokkal való ellátása érdekében. Mint ahogy nem született teljes értékű megegyezés az Iszlám Állammal szembeni küzdelem terén kialakítandó szorosabb együttműködés ügyében sem.

Az amerikai diplomácia vezetője azt mondta újságírók előtt: lényegében csak a „hogyan tovább?” kérdését sikerült valamennyire tisztázni, de a konkrétumok kidolgozása még további munkát igényel. Erről a szakértők a következő napokban fognak egyeztetni – tette hozzá. „Mi nem akarunk öncélú megállapodást kötni” – mondta Kerry, aki szerint érdemi tettekre van szükség, amelyek valóban segítenek Szíria népén, nagyobb stabilitást és biztonságot képesek szavatolni a térség számára, és megnyithatják az utat a politikai megoldásról szóló tárgyalások előtt.

Lavrov szerint néhány konkrét kérdést rendbe kell tenni

Lavrov úgy fogalmazott: még véglegesen „rendbe kell tenni” néhány konkrét kérdést. Ő sem mondott konkrétumokat, csupán annyit: a pénteki tárgyalások napirendjén olyan kérdések szerepeltek, amelyek megoldása lehetővé teszi a Szíria ügyében korábban elért megállapodások továbbfejlesztését, beleértve a szíriai ellenzék Washingtonhoz igazodó egységeinek és az őket fedezékül használó terrorcsoportok elkülönítését, akárcsak a humanitárius problémák hatékony megoldását.

Az orosz külügyminiszter utalt az egy hónappal ezelőtti moszkvai megbeszéléseken elért egyezségre. Július közepén ugyanis amerikai kollégájával már közös nevezőre jutottak néhány kérdésben a szíriai rendezést illetően, így egyetértettek abban, hogy sürgetni kell a politikai átmenetet biztosító folyamatot, amelynek előmozdításához Moszkva felhasználja befolyását a szíriai kormánynál. Kerry akkor Moszkvában közölte: olyan lépésekről állapodtak meg, amelyek véget vethetnek a szíriai hadsereg tűzszünetsértéseinek és az ellenzéki, dzsihadista an-Nuszra Front támadásainak. Genfben Lavrov a „moszkvai megegyezés” továbbvitelének a fontosságát hangsúlyozta.

A humanitárius problémák megoldására nagy hangsúlyt fektettek

Nagy vonalakban vázolta csak fel, hogy a pénteki megbeszéléseken különleges hangsúlyt helyeztek arra, miként lehet a leghatékonyabban megoldani a humanitárius problémákat, miként lehetne biztosítani a segélyszállítmányok eljuttatását a rászoruló körzetekbe. „Ezzel kapcsolatosan nem csupán Aleppóról és nem csupán a Szíriában kialakult helyzetről beszéltünk, hanem az iraki és jemeni állapotokról is” – mondta Lavrov.

Mint ahogy Moszkvában sem, ezúttal Genfben sem hozták még nyilvánosságra, hol is tart a két nagyhatalom a szíriai rendezés érdekében teendő konkrét összefogás terén. Az orosz külügyminiszter mindenesetre pénteken jelezte: hamarosan tájékoztathatják a nyilvánosságot a „közös erőfeszítések eredményeiről”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑