Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 31.

Készültségben a török légierő, a pilóták engedély nélkül lőhetnek

2016. 01. 31.

Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján, a készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre – számol be a döntésről a vasárnapi török sajtó.

A vezérkar azt követően adta ki a parancsot, hogy a török külügyminisztérium szombati közleménye szerint egy Szu-34-es orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette Törökország légterét a szíriai határnál. – közölte az MTI.

Az újságok egyöntetűen kiemelik Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati kijelentését, amely szerint a határsértés a térségbeli válság fokozására irányuló lépés Oroszország részéről.

“Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel” – idézik a lapok az államfő szavait.

Az amerikai védelmi minisztérium kiállt a NATO-tag Törökország oldalán, a Pentagon szerint is megsértette egy orosz gép a török légteret pénteken.

A Vatan című ellenzéki napilap arról ír, hogy a riasztás az Amasya, az Ankara, a Balikesir és a Malatya tartományokban található légi bázisokon is érvényben van, amelynek értelmében a védelmi erőknek “minden pillanatban mindenre készen kell állnia”. Az újság feltételezése szerint az orosz vadászbombázó vagy azután sértette meg a török légteret, hogy Szíriában Azaz város környékén felderítő repülést tett vagy miután Aleppótól északra csapást mért a török és nyugat támogatását élvező fegyveres csoportokra, akik gyakran követnek le terrorcselekményeket a civil lakosság és a szíriai hadsereg ellen.

 A török külügyminisztérium még péntek este bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, hogy kifejezze “erélyes tiltakozását”.

Moszkva propagandának minősítette Ankara légtérsértésről szóló vádjait

Moszkva cáfolja Ankara vádjait, melyek szerint egy orosz vadászgép pénteken megsértette a török légteret. Az orosz védelmi minisztérium minden alapot nélkülöző propagandának nevezte a török állításokat. – közölte az Euronews.

Moszkva és Ankara között diplomáciai törést okozott, hogy Törökország tavaly novemberben lelőtt egy orosz gépet, amely a török álláspont szerint megsértette az ország légterét.

Az incidenst gazdasági szankciók követték. Moszkva a szíriai elnök egyik legjelentősebb támogatójaként tavaly szeptemberben kezdett légicsapásokba Szíriában.

 Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

Orientalista.hu – (MTI- Euronews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑